2017. június 26

Mihai Tudose gazdasági minisztert javasolják kormányfőnek

Mihai Tudose gazdasági minisztert javasolja miniszterelnöknek a szociálliberális koalíció az elnöki hivatalban tartandó kormányalakítási tárgyalásokon – jelentették be hétfőn a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a liberális ALDE vezetői. A PSD végrehajtó bizottságában csaknem egyhangúlag (négy tartózkodással) fogadták el a Tudose kormányfő-jelöltségét, amelyet a koalíció kisebb pártja, az ALDE is jóvá hagyott így a politikus nevét közös javaslatként terjesztik az államfő elé. Az ötvenéves jogász végzettségű Tudose a PSD 12 alelnökének egyike, 2000 óta Braila megyei parlamenti képviselő, két alkalommal – összesen mintegy másfél évig – vezette a gazdasági tárcát. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.26)

Megkezdődtek a tanácskozások az új miniszterelnök kijelölése érdekében
 
A Cotroceni palotában 15 órakor megkezdődtek a tanácskozások az új miniszterelnök kijelőlése érdekében. A kozultálások a PSD és az ALDE politikai alakulatokkal kezdődtek, amelyeket a Liviu Dragnea szociáldemokrata elnök és Călin Popescu Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke vezette delegáció képvisel. A Klaus Iohanis államfővel tartott tanácskozáson a Szociáldemokrata Párt (PSD) a kormányfői székbe Mihai Tudoset javasolta. A Nemzeti Liberális Párt 16 órától folytat megbeszéléseket a Cotroceni palotában, 17 órától a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR), mig 17:30 órától a Népi Mozgalom Párt (PMP) következik a soron. Az RMDSZ-et az államfő 18 órakor fogadja, mig a Nemzeti Kisebbségek Parlamenti Csoportját 18:30 órától. A tanácskozások után Klaus Iohannis államelnök valószinüleg sajtóértekezletet tart, amelyen már bejelentheti a kinevezett miniszterelnököt, de az is előfordulhat, hogy egy menetrendet javasol a tanácskozásokon elhangzott javaslatok elemzésére. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.26)

Drogellenes Nemzetközi Világnap

Június 26-án tartják világszerte a kábitószerfogyasztás- és csempészet elleni napot. A Drogellenes Nemzetközi Világnapot 1987-ben az ENSZ határozatban kezdeményezte annak reményében, hogy sikerül leszoritani e jelenség méretét, amely jelenleg a legveszélyesebb társadalmi probléma. Romániában, a Nemzeti Drogellenes Ügynökség már vasárnap megkezdte kampányrendezvényeit a nagyobb városok parkjaiban. „Akciónk révén igyekszünk felhivni a figyelmet a kábitószerfogyasztás súlyos következményeire. Ugyanakkor alternativ megoldásokat ajánlunk a drogfogyasztás leküzdésére – főleg sporttevékenységek megszervezésével -, lehetőséget nyújtva ezáltal a fiataloknak, hogy saját maguk döntsék el, mit akarnak tenni a jövőben”, nyilatkozta Sorin Oprea, az ügynökség igazgatója, megelégedéssel nyugtázva, hogy az idén számos partner csatlakozott az akcióhoz, úgy Bukarestben, mint országszerte. Az Egészsegügyi Világszervezet legutóbbi adatai szerint világviszonylatban mintegy 200 millió ember legkevesebb egyszer egy évben kábitószert fogyaszt és a legsebezhetőbbek a fiatalok. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.26)

Az USR parlamenti bizottság létrehozását tervezi javasolni a bizalmatlansági indivány szavazási eredményének kivizsgálására

A Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) honatyái parlamenti bizottság létrehozását tervezik javasolni a Grindeanu-komány elleni bizalmatlansági inditvány szavazási eredményének kivizsgálására, valamint egy titkos elektrónikus szavazási rendszer bevezetését. E két kezdeményezést az USR szenátusi és képviselőházi frakciói keddi együttes ülésükön vitatják meg. A különbizottság létrehozását azért tartja fontosnak az USR, mert a médiában olyan videók kerültek a nyilvánosság elé, melyek szerint a bizalmatlansági inditvány vitája után 249 parlamenti tag tett be golyókat a szavazóurnákba, mig a szavazás után mindkét urnában 251 golyó volt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.26)

A Román Nemzeti Zászló Napja

1998-ban június 26-át a Román Nemzeti Zászló Napjává nyilvánitották és azóta minden évben e napon ünnepeljük a román trikolórt. Az ünnep alkalmával megfogalmazott üzenetében Klaus Iohannis államfő kihansúlyozta, hogy Románia lobogója egy modern és demokratikus, NATO- és EU-tagállam simbóluma. Carmen Dan belügyminiszter szerint a trikolór román nemzeti jelkép. Florian Bodog egészsegügyi miniszter úgy vélte, hogy a Román Nemzeti Zászló a nemzetegység szimbóluma, mig június 26-a az a nap, amikor kifejezésre juttatjuk tiszteletünket Románia és az ország értékei iránt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.26)

Andrei Demeny