Alimente care trebuie evitate pe timp de caniculă

Pe timp de caniculă, este dificil să alegem alimentele pe care să le consumăm. După ce trece bucuria inițială provocată de sosirea verii, trebuie să ne confruntăm şi cu neplăcerile sezonului cald, cum ar fi căldura şi transpiraţia excesivă, senzaţia de moleşeală, insolaţia, pierderea poftei de mâncare, toxiinfecţiile alimentare. Iată câteva alimente care ne vor ajuta să facem față cu ușurință valului de căldură, dar și alimente care trebuie evitate. Apa este esenţială, pentru a înlocui lichidele pierdute prin transpirație. Iată ce am putea mânca într-o zi de caniculă.
Pepene verde – Pe lângă faptul că este un fruct delicios, conține licopen, care protejează împotriva expunerii la soare. Licopenul este pigmentul care oferă culoarea roșie strălucitoare a fructelor și legumelor. Acest antioxidant puternic se mai găseşte în roşii, papaya, grapefruit roz şi guava.
Salate – Legumele, cum ar fi salata verde, castraveţi, țelină, ridichi conţin 95% apă. Consumate în zilele fierbinți, acestea cresc aportul de apă şi asigură hidratarea necesară. Căpșunile și dovleceii conțin, de asemenea, multă apă.
Deşi suntem tentaţi să consumăm băuturi foarte reci, cu gheaţă, cele calde ne vor ajuta să ne reglăm mai bine temperatura corpului. Transpirația este unul dintre elementele-cheie pentru reglarea temperaturii corpului și menținerea unui echilibru termic.
Ce alimente şi băuturi trebuie evitate în zilele fierbinţi?
Alcoolul – Deşi ideea unui pahar rece de vin sau bere sună minunat, alcoolul poate provoca deshidratare, mai ales în zilele toride. El acţionează ca un diuretic puternic, care ne determină să eliminăm lichidele din corp.
Mango – la fel ca şi alcoolul, acest fruct acţionează ca un diuretic, astfel încât trebuie evitat atunci când mercurul din termometre urcă. De asemenea, ar trebui să ne abţinem în zilele foarte calde de la consumul de mărar, anghinare și sparanghel, din aceleași motive.
Carnea – digestia proteinelor din carne necesită multă energie, creând un proces termic numit „termogeneză“. Experţii recomandă consumul de alimente cu conţinut scăzut de proteine. Descompunerea proteinelor necesită între 50 – 100% mai multă energie comparativ cu carbohidrații, asfel încât consumul cărnii grase trebuie evitat. Consumul de băuturi şi alimente reci crește de fapt temperatura corpului, deoarece organismul compensează răcirea rapidă cauzată de acestea.(www.novini.bg – 23 iunie)/ddaniela

RADOR (26 iunie)