Camera Deputaţilor votează proiectul de lege prin care Guvernul este abilitat să emită ordonanţe de urgenţă pe perioada vacanţei parlamentare

Camera Deputaţilor urmează să voteze, astăzi, proiectul de lege prin care Guvernul este abilitat să emită ordonanţe de urgenţă pe perioada vacanţei parlamentare, după ce documentul a fost avizat favorabil de Comisia juridică. Faţă de forma adoptată, ieri, de Senat, deputaţii au amendat proiectul prin includerea mai multor reglementări în domeniul apărării naţionale. La dezbaterile din Senat, opoziţia a criticat demersul majorităţii, ai cărei reprezentanţi au arătat, însă, că procedura este prevăzută în Constituţie.

Reprezentanţii PNL au solicitat încă din debutul şedinţei de plen retragerea de pe ordinea de zi a proiectului de lege, susţinând că un guvern demis prin moţiune de cenzură nu poate propune o lege de abilitare pentru un executiv ce urmează să fie instalat. Propunerea a fost respinsă, iar dezbaterile au continuat în contradictoriu între putere şi opoziţie. Senatorul PNL Daniel Fenechiu a criticat documentul, arătând că nu există program de guvernare şi nu există încă un executiv numit.
Daniel Fenechiu: „Discutăm despre dictatura majorităţii, şi nu despre logică, iar, dacă dumneavoastră aşa înţelegeţi să faceţi lucrurile, să abilitaţi un guvern care nu există, pe care l-aţi demis, să emită ordonanţe pe un program care nu există, nouă ne pare rău”.
În replică, reprezentanţii PSD, prin vocea senatorului Şerban Nicolae, au arătat că Parlamentul este învestit cu puterea de a abilita Guvernul să emită ordonanţe, iar acest lucru nu se referă la un guvern anume.
Şerban Nicolae: „Guvernul, susţinut de majoritatea parlamentară, care nu se schimbă, este abilitat de Parlament, care nu se schimbă, să procedeze la legiferare în anumite domenii. Urmează oricum să exercităm controlul parlamentar, prin cercetarea acestor ordonanţe, prin aprobarea sau respingerea lor, inclusiv în ceea ce priveşte modificările pe care le considerăm necesare”.
Alături de PSD şi ALDE au votat şi senatorii UDMR, care au arătat că procedura este una normală. Proiectul de lege va fi trimis acum către Camera Deputaţilor, care este for decizional./schelaru
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (27 iunie)