Calendarul evenimentelor, 28 iunie – selecţiuni

EVENIMENTE INTERNE

 

– Preşedinţie

* Preşedintele Klaus Iohannis îl primeşte pe omologul său din Republica Bulgaria, Rumen Radev, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în ţara noastră în perioada 28 – 29 iunie, la invitaţia Preşedintelui României. Din program:

  • ora 10:00 – Ceremonia primirii oficiale – la Palatul Cotroceni, Platoul de Ceremonii

– Parlament

* ora 9:30 – Ședinţa comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor

 

– Senat

* Lucrări în Comisiile permanente:

  • ora 9:00 – Comisia pentru transporturi şi energie

* Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, are o întrevedere cu președintele Republicii Bulgaria, Rumen Radev – ora 16:00, la Salonul Constantin Brâncoveanu

 

– Camera Deputaţilor

* Şedinţe ale Comisiilor parlamentare:

  • Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării – sala 3

– Ministere

* Ministerul Tineretului şi Sportului, în cooperare cu Consiliul Europei, şi alături de Comitetul Naţional de Coordonare a campaniei „No Hate Speech Movement” în România, organizează a V-a şi ultima întâlnire anuală de coordonare a 70 de activişti, coordonatori naţionali, consultanţi şi experţi ai campaniei – ora 9:00, la Hotel Ramada Majestic, Calea Victoriei nr. 38-40 (28 – 30 iun.)

– Apărare, Interne

* Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dealul Spirii” Bucureşti-Ilfov organizează un exerciţiu pentru verificarea capacităţii de răspuns a autorităţilor în cazul unui seism – ora 14:30, la sediul BNR. Exerciţiul se va desfăşura în mai multe zone din Capitală şi din judeţul Ilfov, precum Universitatea Politehnică Bucureşti, Academia de Studii Economice, Banca Naţională a României, dar şi într-o fabrică, într-o clădire de birouri şi într-un centru comercial (28 – 29 iun.)

– S-a întâmplat într-o zi de 28 iunie

* Cu 659 de ani în urmă (1358), Ludovic I de Anjou, regele Ungariei, acorda negustorilor braşoveni liberă trecere pentru negoţul lor cu Ţara Românească. Se confirma astfel existenţa unui drum comercial ce pornea din Transilvania şi continua pe Valea Prahovei şi a Buzăului spre Dunăre, denumit „drumul Brăilei”

* Acum 103 ani (1914), la Sarajevo (Bosnia), a avut loc asasinarea arhiducelui Franz-Ferdinand (1863-1914), moştenitorul tronului Austro-Ungariei, şi a soţiei sale, de către un naţionalist sârb. „Atentatul de la Sarajevo” (cum a rămas în istorie) a servit Austro-Ungariei şi Germaniei ca pretext pentru declanşarea Primului Război Mondial (1914-1918)

 

– Sf. Irineu, episcop martir (Calendarul Romano-Catolic 2017)

 

– 1837: S-a născut Petre P. Carp, publicist, cronicar literar şi dramatic, traducător şi om politic conservator; de mai multe ori ministru şi prim-ministru (1900-1901 şi 1910-1912); unul dintre întemeietorii societăţii literare ieşene „Junimea” (m. 1919) – 180 de ani. NOTĂ: Mai multe surse menţionează ca dată a naşterii 29 iunie 1837