• Anul acesta, în 10 august, aniversăm 60 de ani de la difuzarea primului spectacol de teatru produs de către Televiziunea Română – Seară Luminoasă după piesa lui Noe Smirnov

  • 10 august 1957 este, așadar, data de naștere a TEATRULUI NAȚIONAL DE TELEVIZIUNE

BETA_74883_Unchiul_Vania.mov.00_13_42_17.Still002Pe tot parcursul lunii iulie, Casa de Producție TVR vă prezintă spectacole din arhiva de aur produse în acești 60 de ani. Este vorba despre montări realizate de către cei care au făcut pionierat în lumea teatrului tv: regizori, actori, operatori, scenografi.  Începem cu montari din perioada anilor 60-80 și intram într-o lume care a construit ceea ce avem și astăzi pe pelicula și considerăm a fi o reală comoară.

Deschidem această serie cu un spectacol produs de TVR în anul 1968:

Unchiul Vanea, de A.P.Cehov

Traducerea Mony Ghelerter și Radu Teculescu

BETA_74883_Unchiul_Vania.mov.00_35_01_02.Still014În distribuție: Silvia Popovici, Constantin Rauțchi, Gheorghe Cozorici, Margareta Pogonat, Ion Marinescu, Eliza Petrăchescu, Mircea Cojan.

Imaginea: Nicolae Niță

Decoruri: Vasile Rotaru

Adaptarea și regia artistică: Ion Barna

Program de difuzare:

TVR 2: luni, 3 iulie, ora  21.10

TVR Moldova: sâmbătă, 8 iulie, ora 16.00

TVR I: vineri, 7 iulie, ora 23.10/ sâmbătă, 8 iulie, ora 18.00 (ora României)

TVR 3: duminică, 9 iulie, ora  20.00

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro

Producător coordonator: DEMETER András István

Iată și care sunt spectacolele programate în zilele de 1 şi 2 iulie în cadrul programului „Teatru în TVR”

Sâmbătă, 1 iulie, ora 11.00, Teatru la Cinema – „Inelul magic”

BETA_74883_Unchiul_Vania.mov.00_15_23_06.Still003Cu: Florin Petrini, Simona Petrini

Cum ar fi dacă într-o zi am moșteni un Cocoș, dar nu orice cocoș, ci unul foarte isteț și curajos? Hai în ținutul Contelui bogat să descoperim frumoasa poveste a priceputului Cocoș și a inelului magic. O poveste despre istețime și curaj, spusă cu mult umor de personaje precum Cocoșul cel isteț, Zâna Dreptății, un Conte foarte bogat şi de Hoțul cam nepriceput.

Spectacol de teatru interactiv recomandat copiilor cu vârsta între 3 și 10 ani.

Sâmbătă, 1 iulie, ora 20.30, Teatrul Arte dell’Anima – „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale

Regia: Florin Liţă

Scenografia: Ioana Colceag

Cu: Alexandru Banciu, Adrian Piciorea, Mircea Alexandru Băluţă, Vlad Linţă, Voicu Aaniţei, Vlad Brumaru, Bianca Cuculici, Ana Creţu.

BETA_74883_Unchiul_Vania.mov.00_22_44_20.Still007Lumea lui Caragiale este și lumea noastră. Nimic nu s-a schimbat chiar atât de mult. Mulți ar fi tentați să spună că am depășit epoca mahalalei și a limbajului necivilizat, dar oare chiar este așa? Un spectacol ce parcă oglindește viața de zi cu zi pe care o cunoaștem. Un spectacol exploziv, cu multe întorsături de situație, ce te va ține cu sufletul la gură până la final. Personajele însuflețite atât de bine de acești tineri actori trăiesc intens și nu se gândesc prea mult la consecințe.

 Duminică, 2 iulie, ora 11.00,Teatru la Cinema – „Zâna Pădurii”

În lumea poveștilor, Zâna Pădurii este ocrotitoarea tuturor viețuitoarelor pădurii, însă, Lupul cel tot timpul înfometat, se hotărî să devină el împărat! Dar cum în orice poveste binele învinge, și în povestea noastră Zâna Pădurii, cu puterile ei magice și bineînțeles, cu ajutorul micilor spectatori, îl vor învinge pe ștrengarul Lup și îl vor alunga din pădure pentru totdeauna!

Spectacol de teatru interactiv recomandat copiilor cu vârsta intre 3 și 7 ani

Duminică, 2 iulie, ora 20.30, Teatrul „Stela Popescu” – Baletul „Seherezada”, povestiri din „1001 de nopţi”

Cu participarea Baletului Teatrului „Stela Popescu”

Regia şi scenografia: Ştefan Soare, adaptare după Mihai Fokin

Scenografia: Viorica Petrovici

Cu: Alis Gheorghe, Andrei Dogaru, Alexandru Mălăeru, Zoran Raici, Andrew Lupu

Superproducţia baletul „Seherezada”, este a 12-a premieră a Teatrului „Stela Popescu” în stagiunea care a trecut, în regia şi coregrafia maestrului Stefan Soare (adaptare după Mihail Fokin), prezintă o împletire fantastică între basm – ne aducem aminte de „1001 de Nopţi” – şi firul istoric al întâmplărilor, cu personaje surpriză, cu evenimente care vor ţine cu sufletul la gură întreaga audienţă.