Cabinetul Mihai Tudose a primit votul de învestitură al Legislativului

Cabinetul Mihai Tudose a primit votul de învestitură al Legislativului. 275 parlamentari au votat pentru şi 102 împotrivă.
România are nevoie de un guvern în stare de alertă, preocupat de performanţă, iar noua echipă va trebui să recupereze întârzierile, astfel încât obiectivele asumate în programul de guvernare să fie respectate, a dat asigurări premierul desemnat, Mihai Tudose.
Mihai Tudose: „România se află într-un moment economic bun. Avem creştere economică, avem creşterea industriei, avem creşterea veniturilor, o creştere a consumului. Ceea ce ne lipseşte e o creştere viguroasă a investiţiilor şi o creştere a veniturilor la buget”.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, spunea că programul de guvernare trebuie respectat, indiferent de costurile politice. Acesta a fost şi motivul pentru care Guvernul Grindeanu a fost schimbat, preciza liderul social-democrat.
Liviu Dragnea: „Majoritatea a decis să schimbe guvernul, ca urmare a îndepărtării de la programul de guvernare, pentru care această majoritate a primit votul de la cetăţeni. Ce era de preferat? Să minţim că totul merge bine sau să spunem adevărul, că au apărut întârzieri care riscau să pună în pericol întregul program de guvernare?”
ALDE va sprijini Guvernul Tudose, dar condiţionat de priorităţile alianţei. Deputatul Varujan Vosganian afirma că ALDE nu va sprijini nici o modificare a cotei unice în sensul creşterii impozitării.
Varujan Vosganian: „Dacă va exista o discuţie privind redefinirea cotei unice prin trepte de impozitare sub actualele cote, suntem dispuşi să discutăm. Dar orice modificare a cotei unice în sensul creşterii impozitării, indiferent cum îi spunem acestei abateri de la cota unică nu va găsi în ALDE un partener”.
Un vot condiţionat a dat şi UDMR, care speră într-un dialog deschis pe toate temele care vor intra în circuitul decizional. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor:
Kelemen Hunor: „Acest vot nu este un cec în alb, vă spun de acum. Nu vom putea susţine introducerea impozitului pe cifra de afaceri şi ar trebui să ştim la ce se referă taxa de solidaritate. Cum nici impozitul pe venitul global nu mi se pare o iniţiativă care ar schimba ceva în bine”.
Din opoziţie, PNL a votat împotriva guvernului. Deputatul Ben-Oni Ardelean a criticat atât echipa, cât şi programul de guvernare.
Ben-Oni Ardelean: „PNL consideră că distrugeţi în acest ritm toată România. În contextul în care UE nu se simte bine, dar avem, slavă Domnului, deschidere înspre ceea ce înseamnă parteneriatul cu SUA şi celelalte parteneriate pe care le avem în desfăşurare, în momentul acesta nu faceţi nimic altceva decât să pulverizaţi toate şansele României”.
Un vot împotrivă au dat şi parlamentarii USR. Deputatul Cristian Seidler spunea că România are nevoie de o altă majoritate, întrucât actuala coaliţiei nu mai are legitimitate.
Cristian Seidler: „Dle Mihai Tudose, alături de colegii dumneavoastră din PSD şi ALDE, v-aţi pierdut legitimitatea de a mai conduce România. Nu mai există nici o îndoială că România are nevoie de o altă majoritate, una onestă, competentă şi mai ales responsabilă”.
Parlamentarii grupului minorităţilor naţionale au avut libertatea de a vota aşa cum au dorit. Liderul grupului, Varujan Pambuccian:
Varujan Pambuccian: „Nu avem de făcut nici un fel de comentarii. Ar fi foarte urâte. Iar dacă ar fi, nu ştiu, să spun aşa, o impresie absolut personală ar fi că m-aş uita în stânga mea, m-aş uita în dreapta mea şi singurul lucru la care m-aş gândi ar fi fraza foarte veche „ex nihilo, nihil fit””.
Parlamentarii PMP nu au participat la şedinţa de plen şi nici nu au votat. La finalul dezbaterilor, premierul desemnat Mihai Tudose spunea că va ţine cont de sfaturile date, iar noile măsuri din programul de guvernare vor fi discutate cu toţi partenerii. La ora 19:00, la Palatul Cotroceni, urmează să aibă loc ceremonia de depunere a jurământului de către membrii noului Executiv./dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (29 iunie)