2017 június 30

Az államfő kiszámíthatóbb adópolitikát kért az új kormánytól
Klaus Iohannis államfő bírálta a parlament által frissen megszavazott, Mihai Tudose vezette szociálliberális kormányt, amiért váratlan adópolitikai tervekkel lepte meg a vállalkozói szférát. Az elnök kiszámíthatóbb adópolitikát kért a kabinettől. Az államfő arra reagált, hogy az új kormány programjában egy sor, a költségvetési bevételek növelését célzó intézkedés jelent meg, amelyek nem szerepeltek sem a megbuktatott Grindeanu-kabinet, sem a tavaly decemberi választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) programjában. A Tudose-kormány elhalasztaná a további áfa-csökkentést, szolidaritási adót vetne ki, a nyereség helyett az üzleti forgalomra alapozná a társasági adót, és tovább emelné a minimálbért. „Válságba sodorták az országot, mert nem tudnak kormányozni” – sommázta az államfő a PSD-ALDE szociálliberális koalícióról alkotott véleményét, miután a Mihai Tudose vezette új kormány tagjai letették a hivatali esküt az elnöki hivatalban. Úgy vélekedett: a Grindeanu-kormány a – büntetőjog korrupcióellenes szigorát enyhíteni próbáló, félmilliós tüntetést kiváltó – „13-as sürgősségi rendelet” kormányaként vonul be a történelembe, a PSD-ALDE pedig az első európai koalícióként, amelyik saját kormányát bizalmatlansági indítvánnyal buktatta meg. Kifejtette: az, hogy fél év után a beígért adócsökkentések helyett új adónemek jelennek meg, és a beígért béremelések mellé szolidaritási adót vetnek ki, semmiképpen nem nevezhető kiszámítható adópolitikának, az ilyen intézkedések minden bizonnyal kételyeket ébresztenek az üzleti szférában. „Tisztelt PSD-sek, ALDE-sok, RMDSZ-esek! A románok nevében arra kérem önöket, hagyják abba ezt az adópolitikai ugrabugrálást!” – szólította fel az elnök a kormánykoalíció pártjait, illetve a számukra alkalmi parlamenti támogatást nyújtó Romániai Magyar Demokrata Szövetséget. Az elnök nyilvánosan felszólította Mihai Tudose kormányfőt, hogy a GDP-arányos államháztartási hiányt tartsa 3 százalék alatt, és teljesítse Románia azon vállalását, hogy a bruttó hazai termék legalább két százalékát fordítja védelmi kiadásokra. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.30)
Szakadékba zuhant egy katonai teherautó, hárman meghaltak
Életét vesztette három rhivatásos katona, miután teherautójuk szakadékba zuhant egy Arges megyei hegyvidéki úton – közölte pénteken a román védelmi minisztérium. A baleset csütörtök éjszaka történt, amikor a 40-es campulungi hegyivadász zászlóalj négy járműve az erdélyi Nagysinken (Cincu) zajló nemzetközi hadgyakorlatról tartott hazafelé. A balesetet szenvedett, 13 katonát szállító jármű leghátul haladt a konvojban, amikor – egyelőre tisztázatlan okok miatt – egy éles kanyarban kisodródott az útról, és szakadékba zuhant. A teherautó rakterében utazó katonák könnyebb-súlyosabb sérüléseket szenvedtek, egyikük pedig sértetlenül megúszta a balesetet. Az utastérben három katona beszorult a roncsok alá: őket csak órákkal később sikerült kiszabadítani, de már nem voltak életben. Carmen Dan belügyminiszter a mentésben részt vevő alakulatoktól származó információkra hivatkozva azt állította: az első tanúvallomások szerint úgy tűnik, a teherautó fékrendszere hibásodott meg. Adrian Tutuianu védelmi miniszter ezt nem volt hajlandó megerősíteni, azt mondta, a baleset körülményeit a katonai ügyészség vizsgálja. Klaus Iohannis államfő együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és mielőbbi felépülést kívánt a sérülteknek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.30)
Vörös riasztást adtak ki a kánikula miatt
Vörös hőségriasztást adott ki pénteken a meteorológiai intézet az ország déli és keleti megyéinek többségére és a fővárosra, ahol szombaton 38 és 41 fok közötti csúcshőmérséklet várható, de helyenként akár a 42-44 fokot is elérheti. Narancssárga riasztás lesz érvényben szombaton Dobrudzsában, valamint a Keleti- és Déli-Kárpátok térségében, Kovászna és Brassó megyét is beleértve: itt 36-38 fokos csúcshőmérsékletre lehet számítani. A Székelyföld többi térségére és Bukovinára sárga hőségriadót adtak ki a várható 33-36 fokos hőmérsékleti maximumok miatt. Bukarestben légkondicionáló berendezéssel, hűtött ivóvíztartályokkal, gyógyszerekkel, vérnyomásmérőkkel felszerelt elsősegélysátrakat állítottak fel, ahol a hőségtől szenvedő járókelők segítséget kérhetnek az ott szolgálatot teljesítő egészségügyi személyzettől. A fővárosban, ahol az utóbbi három napon sárga, majd narancssárga hőségriasztás volt érvényben, csütörtökön 72, a meleg miatt elájult járókelőhöz riasztották a mentősöket. A vonatok biztonsági okok miatt csökkentett sebességgel közlekednek azokon a szakaszokon, ahol a sínek hőmérséklete meghaladja az 50 fokot. Az ország déli és keleti megyéit sújtó pénteki és szombati hőhullámot szombat estétől kezdődően nyugat felől heves zivatarok váltják fel. Szombaton a nyugati országrészben nem lesz 22-27 foknál melegebb – közölte a meteorológiai intézet igazgatója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.30)
Közteret neveznek el Bukarestben Ronald Reagan egykori amerikai elnökről
Ronald Reagan egykori amerikai elnökről neveznek el egy közteret Bukarestben, a Victoriei tér közelében – döntött pénteken a főváros helyi tanácsa. Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere érvelésében elmondta, a hidegháborúban folytatott politikájával Ronald Reagan döntő módon hozzájárult a kommunizmus bukásához Európában. „A demokrácia, a kommunizmus-ellenes harc, az emberi jogok, a sajtószabadság és a piacgazdaság tiszteletének szimboluma volt az Egyesült Államok egykori elnöke” – olvasható az érvelésben. Bukarest polgármesteri hivatala még áprilisban bejelentette, hogy szobrot tervez állítani Ronald Reagannek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.30)
RADOR – Demeny Andrei