Cel puţin 10 mii de persoane s-au strâns la Hamburg, la o manifestaţie împotriva Summitului G20

Cel puţin 10 mii de persoane s-au strâns, astăzi, la Hamburg, la o manifestaţie împotriva Summitului G20, care se va desfăşura aici în week-endul următor. Este primul protest de amploare din seria celor în jur de 30 anunţate pe tot parcursul săptămânii.

Reporter: Cristina Grecu – Conform unui purtător de cuvânt al Poliţiei, adunarea de astăzi a fost absolut paşnică. Într-o atmosferă mai degrabă familială şi în condiţii de ploaie, manifestanţii s-au reunit, spre sfâşitul dimineţii, în faţa Primăriei din Hamburg, unde mai mai multe persoane au luat cuvântul pentru a cere o altă politică, respect faţă de mediu şi pentru a-l critica pe preşedintele american Donald Trump. În portul Hamburg, activişţi ai organizaţiei „Greenpeace” au manifestat în faţa unei nave încărcate cu cărbune, pentru a cere renunţarea la folosirea acestei resure în producerea de electricitate.

Pe fondul acţiunii antiglobalizare, de la Hamburg, cancelarul german Angela Merkel a atras astăzi atenţia că miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din cele 20 de state dezvoltate şi cu economii emergente trebuie să se axeze la Summitul G 20, mai degrabă pe sustenabilitatea creşterii economice, decât pe propria prosperitate. Angela Merkel a mai pledat pentru acorduri comerciale care să ofere protecţie consumatorului şi în care să fie respectate normele de mediu. Într-un discurs în Parlament, săptămâna trecută, cancelarul german a anunţat că la Summitul G20 va cere o piaţă liberă şi continuarea luptei împotriva încălzirii globale – transmite Reuters./eendrefy/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 iulie