Expoziţia Călătoria sufletului

Institutul Cultural Român de la Lisabona găzduieşte în perioada 6-31 iulie 2017, expoziţia Călătoria sufletului, alcătuită din lucrările Graţielei Andrei Peralta (pictură) şi ale lui Ramón Peralta (fotografie). Vernisajul va avea loc în prezența celor doi artiști, joi 6 iulie, ora 19.00, la galeria ICR Lisabona din Rua do Barão no 10, Alfama.

Călătoria Sufletului este o încercare sui generis de fuziune a sensibilităţii europene cu cea latino-americană, care a luat naştere în cursul primei vizite a lui Ramón Peralta în România. Totul a plecat de la dorinţa Graţielei Andrei Peralta de a-i dezvălui soţului ei ţesătura intimă a locurilor părăsite cu ani în urmă, plănuind în acest scop un soi de călătorie iniţiatică. Această călătorie, a devenit tot mai mult pentru Graţiela Andrei, în paralel, şi un prilej de redescoperire a propriilor izvoare, un prilej pentru a revizita propriile surse ale formării sale ca artist.

Situate, ca expresie, în zona de frontieră dintre desen și pictură, lucrările Grațielei Andrei Peralta desfășoară tușe sintetice, un gestualism în alb-negru cu poli de pondere schimbători, care transformă simbolurile ancestrale în contemplații moderne, profund personale, ale unor prototipuri grafice. Concizia tușei, delicatețea străvezie și fragilă a suportului de hârtie construiesc ansambluri ce amintesc de niște haikuuri vizuale.

Ram+¦n PeraltaFotogramele lui Ramón Peralta sunt doar un pretext figurativ, care se transformă, prin adaos grafic (creion mânuit în acumulări nervoase de linie), în ideograme ale peisajului pe care vrea să-l capteze. Situate aparent în registre diferite, lucrările celor doi converg spre un mod comun de înțelegere a realului exterior ca spațiu care are contururile evanescente ale sufletului.

Graţiela Andrei Peralta s-a născut în Bârlad, România, în 1972. Prima expoziţie personală, Idelier Concept Store Bucureşti, o deschide în 2009. În Portugalia participă la expoziţiile organizate de ICR Lisabona Blouse Roumaine, Femme roumaine (Lisabona – 2015 –, Alter do Chão şi Portalegre – 2016) şi Azulejo în viziunea artiştilor români (Lisabona – 2016 –, Viana do Castelo – 2017).

Ramón Peralta, născut în Mexic în 1972, este artist vizual şi scriitor; a studiat fotografia la Universidad Nacional Autónoma din Ciudad de México. A publicat volumele de poezie Diáfanas espigas (FETA, 2003), Fotosíntesis (Ediciones Invisible, 2006) și El paso de Eva (Pharus, 2011). La Lisabona, a deschis expoziţiile individuale de fotografie: Tocar a neve e sentir as nuvens (Galeria MUTE, 2015, o relatare personală asupra primei întâlniri a artistului cu zăpada, întâlnire petrecută în România), A paisagem e outras vozes (2015) şi Os mundos do Sílvio (2016) la L´H Gallery. A participat la multiple expoziţii colective de fotografie în Portugalia şi în străinătate, între care cea de la Muzeul HR Giger din Elveţia: Creators of legends. Tribute to HR Giger (2017).

Institutul Cultural Român de la Lisabona