Parlamentul European votează un împrumut de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova

Parlamentul European votează, azi, un împrumut de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Potrivit trimisului Radio România, Cristian Niţă, asistenţa financiară europeană este condiţionată de aplicarea unor măsuri economice şi de respectarea principiilor statului de drept.

„Fără reforme nu primiţi bani” – acesta este mesajul transmis, ieri, de Parlamentul European autorităţilor de la Chişinău. Europarlamentarul român Sorin Moisă, care a prezentat raportul celor două comisii care au examinat propunerea Comisiei Europene de acordare a unui împrumut de 100 de milioane de euro Republicii Moldova, spunea că parlamentarii europeni au adăugat şi alte condiţii celor stabilite iniţial de Comisia Europeană şi care vizau, în principal, reforme economice. Astfel, amendamentele stabilite la Strasbourg pun accesul pe independenţa justiţiei, libertatea presei, depolitizarea administraţiei publice, condiţii care, în premieră pentru Comisia Europeană, vor trebui îndeplinite de autorităţile de la Chişinău chiar înainte de acordarea primei tranşe din împrumut şi vor fi monitorizate cu atenţie de forurile comunitare. Principala îngrijorare a parlamentarilor europeni, după cum am constatat din luările de cuvânt ale majorităţii vorbitorilor, este, în acest moment, preconizata schimbare a sistemului de vot din Republica Moldova. În acest sens, preciza Sorin Moisă, a fost adoptată o declaraţie comună în care principalele instituţii europene – Parlamentul, Comisia şi Consiliul – solicită Chişinăului, pe lângă toate celelalte, şi respectarea instituţiilor democratice.

Sorin Moisă: Documentul la care am ajuns în urma discuţiilor cu celelalte instituţii europene include o declaraţie comună a Comisiei, a Parlamentului European şi a Consiliului, în care se subliniază că o condiţie care trebuie îndeplinită, înainte de acrodarea oricărei forme de asistenţă financiară, este respectarea instituţiilor democratice. Am făcut această propunere pentru a exprima îngrijorarea colegilor mei privind recenta iniţiativă de a schimba sistemul electoral din Republica Moldova. Procesul merge mai departe, deşi Comisia de la Veneţia s-a exprimat împotrivă. Este esenţial ca autorităţile de la Chişinău să înţeleagă că nu vor obţine niciun sprijin financiar, dacă nu vor respecta aceste recomandări a căror implementare va fi monitorizată permanent.

Votul final al urma să fie dat astăzi, în condiţiile în care majoritatea grupurilor importante din Parlamentul European s-au pronunţat pentru acordarea acestui împrumut, dar numai cu respectarea strictă a condiţiilor impuse./asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 iulie