Revista presei internaţionale – 4 iulie 2017

Trecerea unei nave militare americane, distrugătorul USS Stethem, prin apropierea insulei ocupate de Beijing în Marea Chinei de Sud constituie o „provocare politică și militară gravă”, a declarat duminică Ministerul Afacerilor Externe chinez, scrie site-ul belgian LE VIF. Ca răspuns la prezența navei americane, China a trimis nave militare și de vânătoare pentru a o îndepărta.
Avioanele de vânătoare şi navele militare au dat un avertisment distrugatorului american, scrie si Gazeta.ru, după care citeză declaraţia Ministerului de Externe chinez.
„Partea chineză solicită insistent celei americane să înceteze imediat astfel de operațiuni provocatoare care încalcă suveranitatea Chinei și îi amenință securitatea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe. „China va continua să ia toate măsurile necesare pentru a-și apăra suveranitatea și securitatea naţională”, a adăugat purtătorul de cuvânt, citat de LE VIF.
Aceasta este a doua operație americană pentru „libertatea de navigație” menită să conteste ambițiile teritoriale ale Chinei în această zonă maritimă strategică, după instalarea la putere a administrației Trump. Prima operațiune a avut loc la data de 25 mai, mai spre sud, în arhipelagul Spratly.
La cateva ore după manevra navei americane în Marea Chinei Meridionale, preşedintele Donald Trump a avut convorbiri telefonice separate cu preşedintele chinez şi cu premierul japonez Shinzo Abe, convorbiri programate de mai multe vreme, scrie LIBERATION. În timpul discuţiei cu omologul sau chinez, preşedintele Trump s-a referit la ameninţarea pe care o reprezintă programul nuclear şi balistic nord-coreean şi şi-a repetat hotarârea de a avea relaţii comerciale mai echilibrate cu partenerii comerciali ai SUA, dar, potrivit unui comunicat al Casei Albe, nu a fost menţionată nava de război americană. Comunicatul precizează însă că cei doi lideri se vor întalni la summitul G20 de la Hamburg, din Germania.
„Provocare militară serioasă”, titrează THE GUARDIAN citând din declaratiile Beijingului, referitoare la acest eveniment.
Schimb de cuvinte extrem de dur intre Trump şi Xi într-o convorbire telefonică nu tocmai cordială, scrie LA REPUBBLICA şi adaugă că tensiunile dintre cei doi lideri au legatură şi cu o insulă mai importantă, Taiwanul. Preşedintele chinez a cerut Statelor Unite să respecte politica „unei singure Chine” şi să nu se mai amestece în problema Taiwanului.
Hamburgul, unde se va desfaşura summitul G20, va fi gazda uneia din cele mai stranii întâlniri din istoria modernă, atunci când Donald Trump şi Vladimir Putin se vor întâlni cu ocazia reuniunii. Va fi prima lor întâlnire în calitate de preşedinţi, dar este mai puţin limpede dacă aceasta va fi chiar prima lor întâlnire, deoarece în ultimiii ani Donald Trump a declarat ba că l-a întâlnit pe Putin cu care s-a înţeles de minune, ba că nu l-a întâlnit niciodată, scrie THE GUARDIAN.
Ce-i va spune Trump lui Putin la summitul G20? – se întreabă GAZETA WYBORCZA. Faptul că Vladimir Putin și Donald Trump se vor cunoaște personal și vor discuta la Hamburg a fost anunțat de consilierul Casei Albe pentru probleme de securitate, generalul Herbert Raymond McMaster.
În schimb, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că nu este planificată o întâlnire separată a președinților la Hamburg. În opinia sa, Putin și Trump se vor întâlni „numai pe culoarele summitului”.
Potrivit lui McMaster, până acum – deși timp de pregătire practic nu mai există – nu s-au stabilit temele care vor fi puse în discuție în cursul primei convorbiri a celor doi președinți.
Se caută soluţii pentru criza refugiaţilor, informează BBC. Potrivit unui raport al UNHCR, conflictele şi instabilitatea din Libia au creat mediul propice pentru traficul de persoane, ducând totodată la „înflorirea” bandelor de criminali. Raportul mai arată că se semnalează o scădere a numărului de refugiaţi sirieni şi est-africani care sosesc în Libia şi o creştere a numărului de refugiaţi din vestul Africii.
L’EXPRESS titrează: Migranţi: reuniune a liderilor europeni pentru „a-i ajuta mai bine pe italieni”.
Reuniţi la Paris, miniştrii de interne ai Franţei, Germaniei şi Italiei au anunţat propuneri menite să soluţioneze criza migranţilor. Miniştrii de interne propun un cod de conduită pentru ONG-urile care îi ajută pe migranţii din Meditarana, scrie LA LIBRE BELGIQUE. După întâlnirea la care a participat şi comisarul european Avramopoulos, s-a ajuns la un acord pentru a sprijini garda de coastă italiană să îndiguiască fluxul de sosiri în Italia şi se studiază o formulă pentru a se extinde controalele pe coasta libiană. Se face apel şi la „accelerarea dispozitivului european de relocare” a refugiaţilor din centrele aflate în Italia şi în Grecia, revizuindu-se termenele pentru repartizarea lor în alte ţări, informează LA REPUBBLICA.
BREXIT-ul rămâne un atenţia presei, în special a celei britanice. Potrivit THE GUARDIAN, surse din interiorul guvernului susţin că miniştrii vor fi nevoiţi să aleagă între interesele economice şi cerinţele legate de suveranitate, deşi departementul însărcinat cu Brexit neagă orice schimbare în planurile Londrei. Sursele susţin că oficialii britanici au abandonat – deşi nu recunosc – speranţa că se va putea respecta promisiunea guvernului de „a avea prajitura şi a o şi mânca”, adică să păstreze accesul la piaţa internă a UE fără a face concesii financiare, în domeniul jurisdicţiei sau al migraţiei./gsarbu/menescu

(Gabriela Sîrbu, Agenţia de presă RADOR)