Statele Unite aniversează 41 de ani de la Declaraţia de independenţă a ţării

Statele Unite aniversează astăzi, 4 iulie, 241 de ani de la Declaraţia de independenţă a ţării. Se împlinesc, de asemenea, 20 de ani de parteneriat strategic româno-american.

În iulie 1997, cu ocazia vizitei la București a președintelui american Bill Clinton, a fost lansat Parteneriatul strategic bilateral, un cadru extins de colaborare pentru consolidarea relațiilor bilaterale, susținerea procesului de reformă și a demersurile de integrarea europeană euro-atlantică ale României, dar și pentru promovarea țării noastre ca factor de stabilitate și securitate în Europa de Sud-Est. Ambasadorul american la București, Hans Klemm, a declarat că acest parteneriat a fost puternic reafirmat recent de președintele român, Klaus Iohannis, și de cel american, Donald Trump, la Washington.

Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti: Ambasada SUA şi eu dorim să lucrăm împreună cu prietenii noştri români ca să întărim şi să aprofundăm parteneriatul strategic în toate domeniile. Priorităţile noastre rămân promovarea securităţii, a democraţiei, promovarea statului de drept şi a prosperităţii.

În prezent, în cadrul grupului de lucru pentru parteneriatul strategic sunt operaționale cinci structuri bilaterale: grupul de lucru pentru probleme consulare, inclusiv pentru chestiunea vizelor, grupul de lucru pe probleme economice și comerciale, grupul de lucru pentru educație, știință, cerctare, inovare, cooperare tehnlogică și cultură, grupul de lucru pentru securitate cibernetică și grupul de lucru dedicat securității energetice./eradu/atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI -4 iulie