Preşedintele SUA, Donald Trump, a salutat cooperarea militară cu Polonia

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a salutat cooperarea militară cu Polonia şi faptul că este una din puţinele ţări aliate care îşi respectă angajamentele financiare faţă de NATO. Donald Trump a avut convorbiri la Varşovia cu omologul său polonez, Andrzej Duda, înaintea unui summit al ţărilor central şi est-europene, cărora le-a transmis deja asigurări de pace. Trimisul Radio România Actualități Oana Bâlă este în direct cu amănunte despre mesajul preşedintelui american. Bună ziua, Oana!

Reporter: Bună ziua! Președintele american, Donald Trump, invitat special la summitul de la Varșovia, a avut, în această dimineață, convorbiri tête-à-tête cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, după care cei doi șefi de stat au avut o conferință comună de presă. Donald Trump a spus că SUA lucrează împreună cu Polonia pentru a răspunde amenințărilor venite din partea Rusiei și a contracara comportamentul său de stabilizator. El a făcut din nou un apel către țările membre NATO să-și îndeplinească obligațiile financiare față de Alianță. De asemenea, preşedintele american a transmis un semnal legat de testul făcut de Coreea de Nord, care a lansat o rachetă cu rază lungă de acțiune și a calificat comportamentul Phenianului drept foarte periculos.

Donald Trump: Nu numai că trebuie să ne punem în siguranță în fața terorismului, dar trebuie să înfruntăm și amenințarea Coreii de Nord, pentru că asta este: o amenințare. Și o vom combate cu putere. Președintele Duda și cu mine cerem tuturor națiunilor să înfrunte acest pericol global și să demonstreze public Coreii de Nord că există consecințe pentru comportamentul ei dăunător.

Reporter: La rândul său, preşedintele Poloniei a precizat că țara sa este un partener loial al SUA, cu care cooperează pe mai multe paliere, unul dintre acestea fiind securitatea. La această oră, șefii de stat din cele 12 țări participante la summit, printre care se numără și preşedintele Klaus Iohannis, sunt reuniți în prima sesiune plenară, cea transatlantică. A doua sesiune va avea loc după-amiază și vizează transporturile, infrastructura și energia. Vă reamintesc că preşedintele Donald Trump va susține primul său discurs public din Europa peste o oră, în Piața Krasinski./asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 iulie