Întâlnirea dintre preşedinţii Statelor Unite şi Federaţiei Ruse a avut loc la Hamburg

Mult aşteptata întâlnire dintre preşedinţii Statelor Unite şi Federaţiei Ruse a avut loc, astăzi, la Hamburg, în Germania, unde Donald Trump şi Vladimir Putin participă la Summitul G 20 al celor mai dezvoltate ţări. Este prima întrevedere a celor doi de la instalarea lui Donald Trump la Casa Albă, iar declaraţiile făcute cu puţin timp în urmă lasă să se întrevadă doar încântare. Între timp, în pofida protestelor violente continuă reuniunea propriu-zisă G20, la care iau parte 19 şefi de stat şi de guvern şi doi reprezentanţi ai Uniunii Europene. Corespondentul nostru în Germania, Vlad Drăghicescu, relatează.

Corespondență din Hamburg – Reporter: Vlad Drăghicescu – La Hamburg continuă ciocnirile între forțele de ordine și demonstranți. Din cauza situației, pe alocuri scăpate de sub control, poliția din Hamburg a cerut astăzi, după-amiază, ajutorul colegilor din alte landuri germane, astfel încât 600 de polițiști au ajuns în această după-amiază în oraș. Șeful poliției din Hamburg, /…/, a declarat la postul public de televiziune că autoritățile vor avea o noapte deosebit de grea. Avem de aface cu oameni însetați de distrugere – a spus acesta. În mai mult locuri din oraș, extremiști mascați au incendiat autoturisme și vandalizat magazine. Pompierii din orașul Hanseatic au intervenit în aproximativ 200 de cazuri pentru stingerea unor incendii.

Din cauza haosului din oraș, poliția germană a refuzat astăzi să dea undă verde deplasării primei doamne a Americii, Melania Trump, către portul din oraș pe care urma să-l viziteze. Timp de mai multe ore, soția președintelui american nu a avut autorizație să părăsească locuința. În oraș au loc, însă, și proteste pașnice împotriva reuniunii G20. Cancelara germană a declarat, astăzi, că întreaga omenire așteaptă soluții din partea grupului G20 și a reiterat importanța globalizării și a principiilor liberale în comerțul global. Soluții nu pot apărea decât dacă suntem deschiși unii față de ceilalți – a spus Angela Merkel./fdoman/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 iulie