La Hamburg, în Germania, începe reuniunea G20

La Hamburg, în Germania, începe, astăzi, reuniunea G20, a şefilor de stat şi de guvern din ţările dezvoltate şi emergente, piesa de rezistenţă a Summit-ului fiind prima întâlnire directă înte preşedinţii american şi rus, Donald Trump şi Vladimir Putin. Agenţiile de presă se aşteaptă ca, la discuţiile dintre cei doi, să fie abordate câteva subiecte sensibile: criza ucraineană, războiul din Siria, sancţiunile economice impuse de Occident Moscovei, precum şi suspiciunile legate de implicarea serviciilor secrete ruseşti în alegerile prezidenţiale din Statele Unite.
Înaintea reuniunii, organizaţiile de extremă stânga şi anti-mondialiste au participat, azi-noapte, la manifestaţii violente de protest, după cum relatează corespondentul nostru în Germania, Vlad Drăghicescu.
Reporter: După ciocnirile violente de aseară între forţele de ordine şi participanţii la un marş de protest împotriva summitului G20, autorităţile din Hamburgau anunţat că 70 de poliţişti au fost răniţi, între care trei au necesitat transportarea la spital. Într-un mesaj on-line în cursul nopţii, cancelaria germană a condamnat violenţele. Purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel precizând că nu există nicio justificare pentru ceea ce s-a întâmplat joi seară. Oraşul hanseatic se află în stare de urgenţă din pricina reuniunii grpului celor mai puternice ţări industrializate din lume, de a cărei bună desfăşurare se ocupă mai bine de 20.000 de poliţişti şi care începe astăzi. Joi seară, numeroşi şoferi au rămas blocaţi în maşini neputând să îşi continue călătoria din cauza străzilor blocate. Mai mulţi locuitori din Hamburg le-au adsus acestora apă şi hrană. Baricadele ridicate atât de poliţie cât şi de demonstranţi au afectat şi intervenţiile ambulanţelor. Şicanele dintre poliţie şi protestatari au continuat pe parcursul nopţii. Ieri, cancelara germană a declarat că va face tot ce îi stă în putinţă pentru ca la summit să fie găsite soluţii câştigatoare pentru toată lumea. Ministrul federal de externe Siegmar Gabriel a spus la rândul său că, fără summitul G20, lumea s-ar afla şi mai mult în degringoladă./menescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 iulie