Fotolii catifelate, loje private luxoase, strălucirea fină a ornamentelor aurite – iată ceea ce vede fiecare vizitator atunci când pășește pentru prima oară în cele mai frumoase săli de operă și teatru din lume. Frumusețea sălilor de operă mai poate fi comparată doar cu cea a interioarelor unor castele de lux europene.
   Impresia de sărbătoare și grandoare dată de acestea a fost transmisă și de fotograful new-yorkez David Leventi, care și-a dedicat cinci ani din viață proiectului său intitulat „Portraits of Theaters”. În cadrul acestuia, el a filmat sălile din poziția artistului (de pe scenă) pentru ca spectatorul să fie cel care se simte în centrul atenției.
   Așa că, doamnelor și domnilor, îmbrăcați-vă în cele mai frumoase rochii de seară și în cele mai bune smochinguri pentru că pornim într-o călătorie prin cele mai frumoase opere și teatre din lume.
Ateneul Român
1   Și vom începe călătoria noastră cu Ateneul Român din București. Această clădire-simbol, nu doar a capitalei, ci și a României, a fost construită într-o combinație de stil neoclasic cu stil eclectic, în perioada 1886 și 1888, după planurile arhitectului francez Albert Galleron. Sala de concerte este renumită pentru sunetul său perfect, care se datorează imensei cupole a Ateneului Român, iar acustica excepțională a plasat sala printre cele mai reușite construcții de acest gen nu doar din Europa, ci și din întreaga lume.
Opéra Garnier 
2   De la București plecăm spre Paris, unde vom admira Opéra Garnier – una din bijuteriile arhitecturale ale capitalei franceze, construită în stil eclectic, la ordinul lui Napoleon al III-lea. Construcția acestei opere a fost realizată după proiectul tânărului arhitect Charles Garnier și este considerată drept cea mai îndrăzneață inovație în domeniu din secolul al XIX-lea.
Teatrul de operă San Carlo
3   Din Franta ne îndreptăm spre Italia pentru a face o scurtă vizită la Teatrul de operă San Carlo din Napoli.  Acesta a fost construit la inițiativa regelui Carol de Bourbon după un proiect al arhitectului Giovanni Antonio Medrano și inaugurat la 4 noiembrie 1737. Teatrul San Carlo este unul dintre cele mai renumite din lume și una dintre cele mai vechi case de operă, care mai există astăzi în Europa.
Teatrul „Colon”
4   Părăsim Europa și ajungem la Buenos Aires în Argentina. Aici vom găsi Teatrul „Colon” – principala operă din capitala argentiniană, care a fost inclusă în top 5 al operelor lumii cu cea mai bună acustică. Teatrul a fost deschis la sfârșitul lunii mai 1908 și este considerat o valoare arhitecturală, care combină o varietate largă de stiluri, inclusiv europene.
Opera Metropolitană
5   Din Argentina mergem în SUA pentru a vedea Opera Metropolitană din New York. Aceasta este situată pe renumitul bulevard Broadway, în Piața Centrală Lincoln și a fost inaugurată în anul 1966. Este o construcție realizată după proiectul arhitectului Wallace K. Harrison, are o capacitate de 3.800 de locuri și deține cel mai mare repertoriu de operă din lume.
Teatrul de operă „Four Seasons Centre”
6   Ne continuăm călătoria și de la New York plecăm spre Toronto, în Canada, unde putem vizita Teatrul de operă „Four Seasons Centre”, care a fost deschis publicului în anul 2006. Construcția a fost realizată de arhitecții Diamond și Schmitt, iar principala sală a complexului are o capacitate de 2 071 de locuri.
Royal Opera House „Covent Garden”
7   Revenim în Europa și facem o oprire la Royal Opera House din Marea Britanie. Aceasta este localizată în centrul Londrei, în cartierul Covent Garden. Dacă la începutul secolului al XVIII-lea, cladirea, construită de arhitectul Edward Shepberd, a fost utilizată ca teatru, ulterior, în anul 1734, aici a fost pus în scenă primul spectacol de balet, iar mai apoi a fost tranformată in operă. În prezent, Royal Opera House  este numită pur și simplu „Covent Garden”.
Opera Regală Suedeză
8   Următoarea destinație este Suedia, mai exact Opera Regală din Stockholm. Aceasta a fost construită în anul 1782 la solicitarea regelui Gustav al III-lea. Autorul proiectului construcției a fost arhitectul Carl Fredrik Adelcrantz, iar de interiorul teatrului s-a ocupat artistul francez Louis Jean Desprez.
Opera de Stat Bavareză
9   Din Suedia sosim în Germania pentru a admira Opera de Stat Bavareză din München, fondată de Prințesa Henriette Adelaide de Savoia în anul 1653. Opera de Stat Bavareză se află în zona Pietei Max-Joseph și domină prin arhitectura sa impresionantă. Cupolele sălii de concerte sunt realizate în stil Rococo, iar lojele sunt deschise și comunică între ele, nu ca în cazul altor săli de spectacole.
Opera Maghiară de Stat
10   De la München ne ducem la Budapesta, unde găsim Opera Maghiară de Stat, proiectată de arhitectul Miklos Ybl. Aceasta a fost deschisă publicului în anul 1884 și are un stil neo-renascentist, cu elemente decorative de inspirație barocă. Cu toate că nu este una dintre cele mai spațioase opere din lume, ea se remarcă totuși, prin acustica deosebită și frumusețea interioară.
Opéra de Monte-Carlo
11   Părăsim Budapesta și ne deplasăm în Monaco pentru a vizita Opéra de Monte-Carlo. Aceasta a fost contruită după proiectul arhitectului Charles Garnier în anii 1870, la comanda Prințului de Monaco Carol al III-lea. Opera este situată pe malul Mării Mediterane, iar sala de spectacole, care poartă numele arhitectului, are o capacitate de 524 de locuri și a fost deschisă publicului la 25 ianuarie 1879.
Teatrul Bolsoi din Moscova
12   Din Monaco ajungem în Rusia pentru a admira Teatrul Bolsoi din Moscova – unul dintre cele mai importante teatre de prestigiu internațional din Rusia. Aici se pun în scenă cele mai apreciate spectacole de operă și balet. Cladirea a fost construită în anul 1776, în stilul clasicist de arhitectul rus de origine italiană Alberto Cavos.
Oslo Opera House
13   Plecăm din capitala rusă spre capitala Norvegiei, Oslo. Aici vom găsi bijuteria norvegiană – Oslo Opera House, care este cel mai important reper cultural şi arhitectural al Norvegiei, dar şi cel mai îndrazneţ proiect în materie de construcţie şi design, care a obţinut premiul cultural la Festivalul Mondial de Arhitectură din Barcelona (2008) şi premiul Uniunii Europene pentru Arhitectură Contemporană – Mies van der Rohe Award (2009).
Palatul Muzicii Catalane
14
   Și încheiem călătoria noastră cu o vizită la Palatul Muzicii Catalane din Barcelona. Acesta a fost inaugurat în anul 1908, iar în 1997 a fost declarat parte a patrimoniului universal UNESCO. Sala de concerte a Palatului Muzicii Catalane este singura sală de spectacole din Europa luminată natural.
Traducerea şi adaptarea: Svetlana Sîrbu, RADOR