Întrevederea domnului Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului României, cu E.S. doamna Michèle Ramis, ambasadorul Republicii Franceze în România

Președintele Senatului, dl Călin Popescu-Tăriceanu, a avut o întrevedere, marţi, 11 iulie 2017, cu E.S. dna Michèle Ramis, ambasadorul Republicii Franceze în România, aflată într-o vizită de prezentare.

Dl preşedinte Tăriceanu a folosit acest prilej pentru a-i adresa dnei ambasador Ramis felicitări pentru numirea ca șef al misiunii diplomatice franceze la Bucureşti şi a exprimat deschidere pentru un dialog direct care să asigure dezvoltarea armonioasă și susținută a parteneriatului strategic între România şi Franţa.

Domnia sa a salutat, de asemenea, alegerea noului preşedinte Emmanuel Macron, precum şi a noului Parlament şi executiv francez, exprimându-şi speranţa că noii factori de decizie de la Paris vor continua să solidifice construcţia europeană și, în acest cadru, să se identifice de comun acord mijloacele de colaborare bilaterală intensificată, luând în considerare și procesul de pregătire și exercitare de către România a președinției Consiliului UE.

Au fost trecute în revistă prioritățile pe termen scurt și mediu ale agendei de activități bilaterale, între care organizarea Sezonului Cultural România-Franţa (1 decembrie 2018 -14 iulie 2019), care se va desfășura sub auspiciile marcării festive a 100 de ani de la întregirea României, fiind și un prilej de a evidenția alianța romano-franceză din primul război mondial. De asemenea,  ambasadorul francez a exprimat dorința de a intensifica în timpul mandatului său cooperarea pe linia institutelor culturale, cu activitate apreciată de publicul român, respectiv francez, precum și pentru dezvoltarea la un nivel superior, susținut de exigențele parteneriatului strategic, a relaţiilor bilaterale economice, cu accent pe componenta industriei de apărare.

Președintele Senatului a reliefat importanța pe care o acordă sporirii vizibilității cooperării culturale existente între România și Franța, considerând că, în mod tradițional, această dimensiune a reprezentat forța motrice de avansare a cooperării și în alte domenii de interes reciproc. Pentru asigurarea unei reprezentări corespunzătoare a intereselor României în domeniul cultural, științific și educațional, dl președinte Tăriceanu a subliniat importanța pe care Senatul o acordă Institutului Cultural Român de la Paris, instituție care va avea o misiune deosebit de importantă în buna derulare a componentei ce-i va reveni în organizarea Sezonului Cultural România-Franţa de anul viitor.

Senatul României – Direcţia presă, comunicare și imagine