Michel Barnier avertizează Marea Britanie în legătură cu negocierile pentru Brexit

Negociatorul european pentru Brexit, Michel Barnier, a avertizat Marea Britanie că timpul necesar negocierilor este scurt şi că Londra trebuie să-şi clarifice poziţia pe subiectele-cheie ale primei etape de discuţii, înainte de a se trece la negocierea viitoarei relaţii bilaterale. Într-o conferinţă de presă ţinută la Bruxelles, Michel Barnier a spus că aşteaptă clarificarea poziţiei Marii Britanii înainte de începerea celei de-a doua runde de negocieri, peste cinci zile.

Reporter: Luminiţa Apostol – Conferinţa de presă a negociatorului europenilor pentru Brexit şi declaraţiile foarte ferme ale acestuia vin să aducă o presiune în plus asupra guvernului de la Londra, cu puţin timp înaintea celei de-a doua runde de negocieri ce va avea loc luni la Bruxelles. Michel Barnier a calificat prima rundă de negocieri, de la 19 iunie, drept foarte utilă, însă a avertizat că greul începe de acum încolo. Înaintea oricărei noi discuţii însă, Bruxellesul vrea clarificări asupra poziţiei Marii Britanii cu privire la drepturile cetăţenilor europeni stabiliţi pe teritoriul britanic – prioritare, de altfel, în negocierile pentru Brexit. Michel Barnier a spus că în momentul de faţă sunt diferenţe substanţiale între poziţia europenilor şi cea a britanicilor.

Michel Barnier: Poziţia britanică nu le va permite cetăţenilor europeni din Marea Britanie să-şi continue viaţa ca până acum. Există deci diferenţe, şi ele sunt destul de numeroase.

Reporter: Michel Barnier a explicat că europenii vor ca cetăţenii lor din Marea Britanie să aibă după Brexit aceleaşi drepturi ca şi cei britanici din oricare ţară a Uniunii, dar Londra propune ca drepturile lor să fie reglementate de dreptul britanic, ceea ce înseamnă restricţii, în timp ce Bruxellesul vrea ca drepturile cetăţenilor europeni să fie reglementate de Curtea Europeană de Justiţie. De asemenea, negociatorul european a spus că Marea Britanie trebuie să-şi recunoască obligaţiile financiare, şi că dacă nu va face acest lucru nu va putea exista încredere pe timpul negocierilor. Barnier a insistat că Bruxellesul nu-i cere Londrei niciun euro în plus faţă de obligaţiile pe care şi le-a asumat ca membru al UE – aluzie la vocile care în Marea Britanie spun că suma cerută de europeni, între 60 şi 100 de miliarde de euro, este exorbitantă şi seamănă a răscumpărare, pentru a pedepsi Londra. Drepturile cetăţenilor, reglementările financiare şi problema frontierei cu Republica Irlanda sunt chestiuni inseparabile în negocieri – a atras atenţia Michel Barnier.

Michel Barnier: Vreau să fiu foarte clar: aceste trei subiecte prioritare pentru prima fază a negocierilor sunt inseparabile. Cu alte cuvinte, dacă se progresează doar pe unul sau două dintre aceste subiecte, va fi insuficient pentru a se putea trece la discutarea viitoarei relaţii bilaterale cu Marea Britanie.

Reporter: Michel Barnier a subliniat că va continua să negocieze oficial cu guvernul britanic, însă a anunţat că mâine se va întâlni la Bruxelles cu liderul opoziţiei, Jeremy Corbyn, şi cu liderii din Scoţia şi din Ţara Galilor, la cererea acestora. Presa britanică preia pe larg avertismentele lansate de negociatorul europenilor pentru guvernul britanic, iar cotidianul „The Independent” anticipează o toamnă furtunoasă, în condiţiile în care deputaţii conservatori insistă ca premierul Theresa May să nu accepte să plătească niciun ban pentru plecarea din Uniunea Europeană./cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 iulie