Revista presei internaţionale – 18 iulie

La Bruxelles a început a doua rundă de negocieri privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, informează BBC. UE şi Regatul Unit intră în partea dură a negocierilor – titrează LE MONDE cu referire la aceste negocieri, iar ziarul economic LA TRIBUNE consideră că Barnier şi Davis atacă punctele cheie.
După o sesiune inaugurală în timpul căreia cele două parţi s-au pus de acord pe calendarul întâlnirilor şi pe subiectele de rezolvat cu prioritate, cele două tabere vor putea începe să-şi compare poziţiile de negociere pe dosarele cele mai spinoase: drepturile cetăţenilor şi echilibrarea conturilor, dar şi chestiunea irlandeză, scrie LA LIBRE BELGIQUE. „Ceasul ticăie”, avertizase Michel Barnier săptămâna trecută, dacă Londra şi Bruxellesul vor să găsească, aşa cum au prevăzut, un acord pentru retragere până în martie 2019, după 40 de ani de mariaj cu năbădăi. Mai rămând doar 15 luni pentru a încheia negocierile, până în octombrie 2018, pentru a lăsa timp ratificării acordului final de către toate părţile interesate.
Londra a publicat joi documentele care îi precizează „opinia” pe mai multe subiecte cheie – dar fără chestiunea crucială a reglării financiare.
„Să reglăm conturile (…) nu este uşor, costă mult în orice despărţire”, recunoscuse Michel Barnier săptămâna trecută. Dar el promisese din nou ca nu va cere „niciun euro, nicio ‘pound’ (liră sterlină n. red.) în plus” Regatului Unit faţă de angajamentele luate ca membru al UE.
În România, la Râmnicu Vâlcea, militari NATO participă la exerciţiul multinaţional Saber Guardian 17. Revista americană Stars and Stripes – titrează: Militarii americani traversează un râu în Romania într-o demonstraţie de forţă. Manevrele sunt un element integrat al politicii NATO de a da asigurări statelor membre din Europa de Est care sunt îngrijorate de o Rusie mai agresivă.
Traversarea de noapte a râului face mai complex exerciţiul NATO din acest an. La exerciţiu participă, pe lângă soldații celui de-al II-lea Regiment de Cavalerie american, circa 500 de soldați români și 440 de soldați polonezi, germani, olandezi, macedoneni, slovaci, lituanieni și britanici.
Obiectivul principal al exercițiului anual Saber Guardian este de a testa capacitatea aliaților de a lucra împreună și de a se deplasa rapid în regiune, în cazul unei eventuale crize viitoare. Exercițiile sunt, de asemenea, menite să trimită un semnal de descurajare Rusiei, care consideră prezenţa NATO în apropierea graniţelor sale drept o provocare, scrie Stars and Stripes.
LE MONDE îşi consacră editorialul preşedintelui Franţei, editorial pe care îl intitulează „Diplomaţia creativă a preşedintelui Macron”.
Invitându-i succesiv la Paris pe Vladimir Putin, Angela Merkel, Donald Trump et Benjamin Netanyahu, şeful statului a readus Franţa în jocul diplomaţiei mondiale, apreciază ziarul. Emmanuel Macron a aplicat cu rigurozitate principiul regelui Prusiei Frederik al II-lea care spunea că arta politicii „nu este să faci să apară ocaziile, ci să ştii să profiţi de ele”, folosind trei ocazii pentru a-i invita pe cei trei lideri: inaugurarea expoziţiei „Petru cel Mare” la Versailles – la care l-a invitat pe Vladimir Putin; centenarul intrării Statelor Unite alături de Franţa în primul război mondial, ocazie cu care l-a invitat pe preşedintele american pe Champs-Elysées la defilarea de 14 iulie; comemorarea raziei de la Velodromul de Iarnă, din 1942, la care l-a chemat să participe pe prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu.
Prin aceste trei iniţiative, faţă de lideri foarte nepopulari, consideraţi chiar nefrecventabili în Franţa şi în alte democraţii occidentale, preşedintele Macron a trimis mai multe semnale. Mai întâi, că lipsa de experienţă este compensată de îndrăzneală; el a demonstrat-o câştigand alegerile, rămânea s-o transpună în arena diplomatică. Apoi, că dialogul este de preferat ostracizării, căci fiecare din aceste ţări, Rusia, Statele Unite, Israelul, joacă, în mod diferit, un rol cheie în diferite crize internaţionale cu care se confruntă Europa. În sfârşit, Franţa, putere diplomatică şi militară, a revenit în joc.
Economia Chinei a crescut în trimestrul doi al anului 2017 cu 6,9%, anunţa BBC. Cifrele oficiale date publicităţii în China sugerează că economia ţării a crescut cu o rată anuală de 6,9% între luna aprilie şi luna iunie, procentul fiind un pic mai mic decât cel previzionat. Analiştii economici susţin că ritmul de creştere al economiei Chinei ar putea încetini, pe măsură ce Beijingul a introdus măsuri dure de stopare a creşterii necontrolate a preţurilor pe piaţa imobiliară. Anul trecut, economia chineză a crescut cu cea mai slabă rată a sa înregistrată în ultimii 30 de ani, subliniază corespondenţii BBC. Ziarul italian LA REPUBBLICA titrează: Creşterea chineză îi surprinde pe observatori: +6,9%. Produsul Intern Brut al Chinei depăşeşte aşteptările.
LA TRIBUNE titrează: „Creşterea se accelerează, datoria de asemenea”. Creşterea a fost susţinută de producţia industrială, de consumul intern şi de investiţii. Dar restrângerea creditului pentru a stăpâni o datorie cumulată care ajunge la 250% din PIB ar putea influenţa negativ activitatea din semestrul al doilea.

Gabriela Sîrbu, Agenţia de presă RADOR