TIMPUL: Ambasadorul României la Chișinău: „Moldova este parte integrantă a României”

Romanian Global News anunță că ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, îi îndeamnă pe toți politicienii să nu-și mai facă agenda politică și electorală bazându-se pe trecutul istoric.

Referindu-se la ideea președintelui Republicii Moldova privind introducerea în școli a cursului „Istoria Moldovei”, acesta a declarat că nu îi este clar ce perioadă ar cuprinde acest curs, menționând totodată că în „Istoria Românilor”, Moldova a fost parte integrantă a României, a declarant Daniel Ioniță în studioul Agora TV.

„Cei ce nu-și cunosc istoria vor fi obligați să-i repete greșelile. Istoria își va plăti înapoi lecțiile dure”.

„Nici istoricii nu se simt confortabil să afle de o istorie scrisă de economiști sau nespecialiști în domeniu. Lăsați istoria să fie scrisă de istorici. Lăsați istoria să fie nu numai cunoscută, dar să fie apreciată pentru că altfel istoria își va plăti înapoi lecțiile dure. Se spune că cei care nu cunosc istoria sunt obligați să-i repete greșelile. E un mesaj pentru absolut toți politicienii”, a declarat ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

Oficialul a mai menționat că anumite persoane de la Chișinău ar avea intenții de a mistifica istoria.

„În România nu avem aceste dileme de natură identitară. Constat însă că pe partea aceasta a Prutului persistă încă anumite nostalgii sovietice, persistă dorința unora sau altora de a mistifica istoria. Astfel de gesturi mi se par destul de grave. Mistificând istoria, te minți pe tine în ceea ce privește propriul tău trecut. Una este recunoașterea unor realități și alta este să utilizezi fragmente pentru ați consolida o agendă politică. Atunci când vă referiți la istoria Moldovei nu îmi este clar ce aveți în vedere – istoria statului Republica Moldova, care este un stat tânăr, sau aveți în vedere istoria Principatului Moldovei, care este cu totul alt lucru. Să ne aducem aminte că în Istoria Românilor, Moldova este parte integrantă a României”, a conchis ambasadorul.

http://www.timpul.md/articol/ambasadorul-romaniei-la-chiinau-moldova-este-parte-integranta-a-romaniei-112734.html

TIMPUL (Republica Moldova) – 17 iulie