Guvernul va dezvolta o campanie accelerată de vaccinare

Guvernul va dezvolta o campanie accelerată de vaccinare în rândul copiilor cu vârste cuprinse între nouă luni şi nouă ani. Decizia anunţată de ministrul sănătăţii Florian Bodog a fost luată în condiţiile în care în ţara noastră au fost semnalate peste 8.000 de îmbolnăviri de rujeolă. La videoconferinţa comună cu ministrul de interne şi cu prefecţii, cu şefii direcţiilor judeţene de sănătate publică şi cu medicii de familie, Florian Bodog a cerut ca autorităţile locale să organizeze centre de vaccinare în comunităţile în care nu există medici de familie.
Reporter: Marilena Frâncu – Autorităţile locale au termen de o săptămână pentru evaluarea comunităţilor vulnerabile din fiecare judeţ, acolo unde există un procent mare de copii nevaccinaţi împotriva rujeolei. Ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, a făcut o declaraţie de presă, la finalul videoconferinţei susţinută cu prefecţii şi reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică judeţene.
Carmen Dan: Am discutat despre asumarea unui termen de o săptămână, data limită fiind 25 iulie, pentru ca în fiecare județ să se facă o evaluare a tuturor comunităților vulnerabile, mă refer aici la acele zone cu acces dificil la serviciile medicale, sau în care nu există medici de familie. În aceste comunități este de așteptat ca procentul de vaccinare al copiilor să fie un procent redus.
Reporter: La nivelul fiecărui judeţ, se vor constitui echipe compuse din prefect, un reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţene şi al Consiliului Judeţean, având ca rol principal colaborarea cu toate primăriile care vor putea interveni în acţiunile de promovare a vaccinării prin asistenţii comunitari.
Carmen Dan: Şi la nivelul primăriilor există asistenţi comunitari sau mediatori sanitari pentru /…/. Acolo unde nu avem aceste persoane, acolo unde aceste persoane nu îşi îndeplinesc responsabilităţile din anumite probleme evaluate punctual de echipa de la nivelul judeţului, aceştia vor fi sprijiniţi concret prin desemnarea unui responsabil la nivelul primăriilor, pentru că obiectivul este să identificăm tocmai acele zone vulnerabile din punct de vedere al accesului la serviciile medicale sau acelor zone în care nu avem medic de familie, pentru că sunt şi astfel de situaţii.
Reporter: Ministrul sănătăţii Florian Bodog îndeamnă părinţii să îşi vaccineze copiii împotriva rujeolei. Ei pot obţine informaţiile corecte cu privire la vaccinare, în primul rând de la medicii de familie, însă ministrul sănătăţii a precizat că vaccinarea copiilor nu este obligatorie.
Florian Bodog: La momentul respectiv, părintele are dreptul să refuze şi să-şi exprime acest refuz în scris la medicul de familie. Însă, vreau să precizez că nu am făcut această acţiune în comun cu Ministerul Afacerilor Interne, pentru a aduce copiii cu forţa la vaccinare. Nu facem acest lucru. Dorim să îi identificăm, dorim să aducem echipa medicală lângă comunităţile defavorizate.
Reporter: Ministrul Bodog a dat asigurări că sunt stocuri suficiente în teritoriu, existând posibilitatea suplimentării cu doze de vaccin acolo unde va fi nevoie, din rezerva ministerului. În plus, actualul proiect de lege al vaccinării va rezolva în viitor toate problemele legate de aprovizionarea cu vaccinuri.
Realizator: Puteţi să vă informaţi pe tema vaccinării şi pe siteul romania-actualitati.ro./lalexandrescu/sdm2