Creştinii ortodocşi şi catolici îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Prooroc Ilie

Creştinii ortodocşi şi catolici îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Prooroc Ilie. Despre semnificaţia acestei zile, acum, în Radiojurnal, cu Remus Rădulescu.

Reporter: Proorocul Ilie a trăit acum aproape 2800 de ani, într-o perioadă în care poporul lui Israel se îndepărta în credinţa într-un singur Dumnezeu şi îmbrăţisa credinţa idolatră. Pentru a-i convinge pe oameni să renunţe la rătăcire Ilie a vestit că trei ani nu va ploua. Profeţia s-a împlinit, iar după trei ani, la rugăciunile lui Ilie a plouat. În Biblie este consemnată şi demonstraţia pe care a făcut-o Ilie că Dumnezeul Lui este cel adevărat. Pe Muntele Carmel i-a invitat pe cei 450 de preoţi politeişti să aducă jertfă fără foc. Focul trebuia să vină din cer ca un semn al credinţei adevărate. Doar jertfa lui Ilie s-a aprins – spune Cartea a treia a Regilor din Vechiul Testament – pentru că el îl slujea pe unicul Dumnezeu. Ilie nu şi-a încheiat viaţa ca orice om, a fost ridicat la cer într-un car de foc – după cum relatează Biblia. Pornind de la acest detaliu Sfântul Ilie este considerat patronul spiritual al Forţelor Aeriene Române.

Realizator: De sărbătoarea Sfântului Ilie, Radio România Cultural şi Antena Satelor vor transmite în direct Sfânta Liturghie de la Mănăstirea Topliţa, din judeţul Harghita, începând cu ora 10:00./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 iulie