Critici ale premierului israelian Benjamin Netanyahu la adresa UE

Realizator: Premeirul israelian Benjamin Netanyahu, aflat la Budapesta, a criticat atitudinea Uniunii Europene faţă de Israel, pe care a calificat-o drept prostească. Afirmaţiile sale par să fi fost retransmise accidental din sala în care discuta cu omologii din Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia. Bruxellesul condamnă în mod repetat Israelul pentru construcţiile din teritoriile palestinene. Netanyahu a spus că Uniunea Europeană este singura care condiţionează relaţiile cu Israelul de criterii politice, în detrimentul propriei securităţi, ceea ce nu fac nici Rusia, nici China şi nici India. Premierul israelian a adăugat că Uniunea Europeană trebuie să decidă dacă doreşte să existe şi să prospere, sau să se scufunde şi să dispară. Premierul ungar, Victor Orban, a afirmat la rândul său că prin cooperarea cu Israelul, Europa e mai apărată în faţa invaziei de imigranţi.

Reporter: Emil Groza – Victor Orban a precizat că relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Israel nu sunt suficient de raţionale şi trebuie îmbunătăţite, iar în loc de formularea de critici ar trebui deschisă poarta către cooperarea cu această ţară. La rândul său, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că este în interesul Europei să coopereze cu Israelul în ceea ce priveşte lupta împotriva terorismului, precum şi în domeniul tehnologiei şi că ar fi timpul reevaluării relaţiilor dintre UE şi ţara sa. Benjamin Netanyahu a lansat totodată o invitaţie premierilor statelor Grupului de la Vişegrad ca următoarea reuniune în acest format să aibă loc în Israel.

Realizator: Israelul şi cele patru ţări Vişegrad au convenit să înfiinţeze un grup comun de lucru pentru combaterea terorismului şi unul privind cooperarea tehnologică./rpatulea/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 iulie