Despre Universitatea de Vară şi Tabăra Studenţească de la Băile Tuşnad

La Băile Tuşnad s-a deschis cea de-a 28-a Universitate de Vară şi Tabără Studenţească, organizată de Fundaţia Pro Minoritate din Ungaria şi Consiliul Tineretului Maghiar din România (MIT). Această tabără s-a organizat pentru prima dată în anul1990 la Băile Bálványos, însă mai târziu – din cauza infrastructurii precare din Bálványos – a fost mutată la Băile Tuşnad (motiv pentru care i se mai spune şi „Tusványos”). La început printre organizatori figurau şi alte organizaţii civile din România (de exemplu Liga Pro Europa condusă de Smaranda Enache), acestea însă, treptat s-au retras.

Iniţiativa unei astfel de manifestări aparţine Fidesz (partidul de guvernământ din Ungaria). Deşi acest partid nu a figurat niciodată printre organizatori, Fundaţia Pro Minoritate – care practic finanţează această tabără – este condusă de membrii proeminenţi ai Fidesz. Potrivit portalului de investigaţii jurnalistice Átlátszó.hu Fundaţia Pro Minoritate primeşte sume mari din bani publici printre altele tocmai pentru a susţine financiar Universitatea de Vară „Tusványos”. Celălalt organizator, Consiliul Tineretului Maghiar din România este cunoscut ca o organizaţie care susţine politica actualului guvern maghiar. Mai trebuie amintit partenerul special al manifestării, organizaţia Consiliul Naţional Secuiesc, al cărei unic obiectiv politic este obţinerea autonomiei teritoriale pentru Ţinutul Secuiesc.

În prima perioadă a acestei manifestări, organizatorii au încercat să atragă personalităţi ale vieţii culturale şi politice româneşti. Au ținut conferinţe la „Tusványos” Gabriel Andreescu, Ioan Mureşan (fost ministru al agriculturii), Zoe Petre, Valentin Stan şi alţii. În anul 2010 şi preşedintele de atunci, Traian Băsescu a participat la evenimentul de la Tuşnad, dar analiştii politici cred că a folosit această ocazie doar pentru a primi susţinere politică de la comunitatea maghiară pentru că şi atunci a fost ameninţat în parlament cu suspendarea. După trei ani, tot el i-a ameninţat pe organizatori că va închide Universitatea de vară pentru că acolo politicienii maghiari se comportă „indecent”.

După anul 2000 personalităţile româneşti nu prea au mai venit. Probabil şi din cauză că tonul  discursurilor politice maghiare s-a radicalizat şi cei care au venit au trebuit să suporte reproşurile colegilor de partid şi ale presei. Astfel Universitatea de Vară de la Tuşnad a devenit un atelier al politicii naţionale maghiare. Temele principale au devenit autonomia, dubla cetăţenie, participarea la alegerile şi la referendumuri din Ungaria.

Este cert că „Tusványos” a fost folosit de politicienii maghiari cu scopul de a lansa declaraţii  excentrice: În anul 1999 Orbán Viktor (şi pe vremea aceea prim-ministru al Ungariei) a declarat că Ungaria susţine dorinţa maghiarilor din România de a avea autonomie, dar „autonomia nu este staţia finală a obiectivelor noastre”. Tot acolo a afirmat că, dacă din punct de vedere economic România va intra în declin, atunci Ungaria va ajuta ca cel puţin o parte a ţării să prospere. Europarlamentarul Tőkés László a atras de mai multe ori criticile politicienilor români pentru declaraţiile sale considerate belicoase (cel mai recent, când a solicitat „protectoratul” Ungariei pentru minoritatea maghiară din România). Tot la Tuşnad premierul maghiar Orbán Viktor a vorbit pentru prima dată despre modelul de „stat iliberal (neliberal n.r.)” care ar reprezenta o soluţie pentru mai multe probleme contemporane. Orbán Viktor este invitat şi în acest an. Discursul său de la Tuşnad – cunoscându-le pe cele precedente – este aşteptat cu mare interes, atât în România cât şi în Ungaria.

UDMR a avut o raportare oscilantă vizavi de Universitatea de Vară din Tuşnad. Atunci când relaţiile cu Fidesz au fost mai reci, politicienii UDMR au boicotat evenimentul, mai mult, organizaţia de tineret a UDMR (MIÉRT) și-a creat propria tabără, denumită Tabăra EU. Anul acesta, politicienii UDMR participă în număr foarte mare la Tabăra de la Tuşnad.