Guvernul de la Madrid impune o nouă măsură pentru a opri organizarea referendumului de independenţă

Guvernul de la Madrid impune o nouă măsură pentru a opri organizarea referendumului de independenţă din Catalonia. Finanţarea regiunii depinde de respectarea condiţiei de a nu utiliza banii de la buget pentru referendumul anunţat de guvernul catalan la 1 octombrie. Din Madrid relatează corespondenta noastră, Annamaria Damian.
Annamaria Damian: Banii de la bugetul statului, prin fondul de lichidităţi pentru regiunile autonome vor fi viraţi doar dacă autorităţile de la Barcelona nu îi vor destina referendumului de la 1 octombrie. Purtătorul de cuvănt al guvernului, Inigo Mendez de Vigo.
Inigo Mendez de Vigo: Obiectivul este să împiedicăm guvernul catalan să finanţeze referendumul ilegal de la 1 octombrie, astfel trebuie să demonstreze săptămânal că nu realizează plăţi şi cheltuieli care ar putea fi destinate direct sau indirect activităţilor legate de acest referendum ilegal. Reacţia guvernului catalan nu s-a lăsat aştepatată şi consideră că este o măsură discriminatorie, deoarece catalanii au un guvern ales democratic care a promis un referendum de independenţă. Statul spaniol pune în pericol finanţarea serviciilor de bază pentru cetăţeni şi desfăşoară o campanie a fricii, însă guvernul regional îşi va indeplini obligaţiile în continuare, se afirmă într-un comunicat transmis după anunţul făcut la Madrid.
Realizator: Pe de altă parte, Centrul catalan de Sondaje de Opinie a anunţat rezultatele unui barometru care arată că aproape 50% din catalani ar vota pentru independenţă, faţă de 41% care doresc să rămână uniţi cu Spania./fmihoc

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 iulie