Președintele României, Klaus Iohannis și președintele Consiliului European, Donald Tusk, au primit medalia de onoare „Doctor Wilhelm Filderman – răsplată pentru merit”

Președintele României, Klaus Iohannis, și președintele Consiliului European, Donald Tusk, au primit astăzi, la Templul Coral din Capitală, medalia de onoare „Doctor Wilhelm Filderman – răsplată pentru merit”. Ceremonia a avut loc în  ipsa celor doi oficiali. Distincțiile au fost înmânate pentru prima dată în cadrul evenimentului „135 de ani de la naşterea Doctorului Wilhelm Filderman – personalitate marcantă a evreimii din România, promotor european al apărării drepturilor minorităţilor naţionale”. Au mai fost medaliați ambasadorul Statului Israel, doamna Tamar Samash, ministrul pentru românii de pretutindeni, doamna Andreea Păstârnac. Ceremonia de acordare a medaliilor a fost urmată de un simpozion omagial dedicat avocatului și omului politic Wilhelm Filderman.
Reporter: Angela Cerveni – Medalia de onoare „Doctor Wilhelm Filderman – răsplată pentru merit” a fost acordată președintelui Academiei Române, ca expresie a înaltei recunoașteri a activității susținute și rodnice în promovarea principiilor democratice și a rigurozității științifice. Președintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, a vorbit despre acțiunile doctorului Wilhelm Filderman.
Ionel Valentin Vlad: Din 1919-1920 a făcut parte din delegația României la Conferința de pace de la Paris, participând la discuțiile elaborioase pentru a obține egalitatea în drepturi și îndatoriri a comunităților evereiești din România reîntregită. A participat prin scris, dar și prin viu grai la numeroase dezbateri politice, sociale și economice care priveau atât comunitarea evreiască, dar nu mai puțin întreaga națiune română, militând în permanență pentru sprijinirea populației evreiești pentru buna înțelegere între toți locuitorii României, indiferent de originea lor etnică. Ne-a lăsat moștenirea exemplul unei vieți  trăită în demnitate, cu drag de etnia din care făcea parte, cu respect față de poporul în mijlocul  căruia trăia, cu dorința unei cât mai bune colaborări între toate etniile care viețuiau în România.
Reporter: Participanții la eveniment au subliniat că avocatul și omul politic Wilhelm Filderman a denunțat antisemitismul, a fost un spirit european vizionar și a promovat valorile care urmau să fie incluse în declarația drepturilor omului. După promulgarea în 1939 a primelor legi antievreiești și în timpul războiului a luptat pentru a-i apăra pe membrii comunității de abuzuri. Personalitatea și acțiunile sale trebuie să fie modele pentru tineri. Cercetător științific la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România, Nicolae Drăgușin, traducătorul cărții  „Jurnale și memorii”de Wilhelm Filderman.
Nicolae Drăgușin: Memoriile și jurnalele /…/ acoperă o perioadă foarte lungă, dar așa cum îl vedem din aceste memorii, este un om plin de înțelegere. Este un capabil  să asculte, capabil să dea un răspuns, să aline o suferință, dar și să ia o poziție în relațiile cu autoritățile de stat, pentru că astea și cele două  priviri ale lui Filderman, pe de-o partea privirea către omul obișnuit care are nevoie  de o alinare, are nevoie de un sprijin și pe de altă parte de o capactiate de a convinge prin memorii, prin intervenții personale, prin tot felul de fapte autoritățile de stat. Toate astea în deplină  moderație.
Reporter: Comunitățile evreiești din România au fost conduse de avocatul și omul politic Wilhelm Filderman între 1929 și 1941./eradu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 21 iulie