Camera Reprezentanţilor din Congresul SUA votează proiectul de lege privind sancţiunile împotriva Rusiei

Camera Reprezentanţilor din Congresul Statelor Unite urmează să voteze marţi legislaţia prin care se vor aplica mai multe sancţiuni împotriva Rusiei, ca ripostă la imixtiunea Moscovei în campania electorală dinaintea alegerilor prezidenţiale din 2016 din SUA. Proiectul de lege include o clauză care blochează orice intenţie a preşedintelui ţării de a ridica unilateral sancţiunile.

Preşedintele american, Donald Trump, a preluat mandatul prezidenţial cântărind posibilitatea ajungerii la un acord cu Rusia privind ridicarea sancţiunilor. Răspunsul Congresului a fost, însă, acela de a extinde sancţiunile împotriva Moscovei, care să fie impuse atât pentru anexarea Crimeii şi abuzurile comise împotriva drepturilor omului, cât şi pentru imixtiunea Moscovei în alegerile prezidenţiale din SUA, sancţiuni care includ şi noi restricţii la proiectele energetice.

Legislatorii din Congresul SUA intenţionează să limiteze dreptul tradiţional al preşedintelui SUA de a ridica unilateral sancţiuni. Potrivit clauzei introduse în proiectul de lege, înainte de a decide cu privire la sancţiuni, preşedintele SUA trebuie să consulte Congresul./mbaciu/fcostea

BBC SERVICIUL MONDIAL – 25 iulie