Revista presei internaţionale – 25 iulie

Creşterea economiei se întăreşte la nivel mondial, dar va încetini în Statele Unite, în acest an şi în 2018, faţă de precedentele previziuni, a estimat FMI, citat de presa internaţională. Producţia mondială ar trebui să înregistreze o creştere de 3,5% în 2017, apoi de 3,6% în 2018, notează The Wall Street Journal. Prognozele pentru 2017 au fost revizuite în creştere, în multe ţări din zona euro, printre care Germania, Spania, Franţa şi Italia, unde ritmul în primul trimestru a depăşit, în general, aşteptările, subliniază Le Soir. Riscurile sunt legate de incertitudinea politicii bugetare americane şi de pericolele financiare existente în China, adaugă La Stampa, iar în ceea ce priveşte economiile emergente, FMI confirmă estimările de creştere pentru Rusia şi India, şi revizuieşte în plus estimările pentru China.
La Kiev, Kurt Volker, emisarul special al SUA pentru tratativele de pace din Ucraina, a declarat, cu ocazia unei vizite în ţară, că agresiunea rusească trebuie condamnată, citează The Washington Post. În acelaşi timp, Congresul american pregăteşte noi sancţiuni contra Rusiei, titrează The New York Times. În opinia Moscovei, noi sancţiuni americane vor dăuna ambelor ţări, scrie Le Soir. Preşedintele Vladimir Putin a avertizat deja că orice noi sancţiuni contra ţării sale vor duce la o mai gravă deteriorare a relaţiilor SUA-Rusia, completează Russia Today.
Statele Unite au transmis lumii un mesaj de 100.000 de tone, a declarat preşedintele Donald Trump, referindu-se la lansarea la apă a portavionului USS Gerald R. Ford, cea mai mare navă militară care s-a adăugat, în ultimele zile, Marinei SUA, anunţă The Washington Times. „Spre orice orizonturi îşi va croi drum această navă, aliaţii noştri vor răsufla uşuraţi, iar inamicii vor tremura de frică, pentru că toată lumea va şti că America vine – şi vine în plin avânt”, a insistat Trump, reiterând necesitatea sporirii cu 54 de miliarde de dolari a bugetului militar, scrie Stars and Stripes. Defense News aduce un elogiu forţelor armatei române, pentru capacitatea de a efectua lupte coordonate interarme, folosind puterea navală, terestră şi aeriană, în timpul unui exerciţiu de trecere a Dunării, în cadrul celui mai mare antrenament militar din regiune, Saber Guardian 17. Preşedintele Lituaniei a cerut staţionarea permanentă a rachetelor sol-aer Patriot şi a sistemelor antirachetă americane în statele baltice, subliniind că acest demers ar garanta o mai mare securitate pentru toate naţiunile din regiune, relatează Jane’s Defence. La rândul său, Federaţia Rusă a avertizat că dislocarea unor complexe de rachete sol-aer cu rază lungă de acţiune în zona baltică ar putea duce la escaladarea tensiunii în regiune, scrie Rosbalt. În portul ucrainean Odesa au ancorat distrugătorul britanic ‘HMS Duncan’ şi fregata turcească ‘Yildirim’, pentru un exerciţiu maritim comun al NATO, la o săptămână după masivul exerciţiu Sea Breeze, pe aceleaşi coaste ucrainene, informează Russia Today. Vasele britanic şi turcesc vor participa apoi la manevre navale separate, PASSEX, implicând şi vase ucrainene. În acelaşi timp, trupe din 22 de ţări au sosit în Rusia pentru anualul spectacol militar de dimensiuni olimpice, cu o durată de 14 zile, Jocurile Militare Internaţionale, anunţă Newsweek. Vor participa circa 1.200 de militari din China, India, Iran şi o serie de naţiuni aliate cu Rusia sau neutre, anul acesta urmând a fi găzduite competiţii şi în alte 22 de locaţii din Azerbaidjan, Belarus, Kazakhstan şi China.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a încheiat turneul în ţările din Golful Persic, menit a media o împăcare între Qatar, pe de-o parte, şi cele patru ţări care au întrerupt relaţiile diplomatice cu emiratul – Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrein şi Egipt, anunţă Qatar News Agency. Prelungirea crizei din Golf „nu este în interesul nimănui, lumea musulmană are nevoie de cooperare şi de solidaritate, nu de noi divizări”, a declarat Erdogan, citează Le Vif. Erdogan a subliniat că Turcia susţine eforturile conduse de Kuwait, ca şi alte iniţiative, în vederea depăşirii crizei din Golf, notează Hurriyet. În plus, Ankara înfiinţează o bază militară în Qatar, unicul său astfel de avanpost în regiune, având în prezent 150 de trupe în emirat.
La Sankt Petersburg, la reuniunea OPEC şi a ţărilor din afara cartelului, s-a sugerat analizarea extinderii restricţiilor de producţie dincolo de luna martie 2018, anunţă Europe Online Magazine. Cel mai mare exportator de petrol din lume, Arabia Saudită, a anunţat că îşi va reduce în continuare producţia, iar Nigeria a acceptat limitarea producţiei sale, adaugă The Wall Street Journal. Daily Sabah aminteşte că peste 350 de milioane de barili de petrol au fost eliminaţi de pe piaţă, ca rezultat al eforturilor colective din primele şase luni ale acestui an.

(Cristina Zaharia)