Arestări la fermele italiene care exploatează români

75 de ferme au fost vizate de o vastă operaţiune a Poliţiei italiene – acţiunea a vizat condiţiile de muncă similare sclaviei, întâlnite în sectorul agricol.
In Sicilia, muncitorii, printre care şi foarte mulţi români, erau obligaţi să muncească chiar şi câte 12 ore pe zi. Operaţiunea autorităţilor vine în contextul în care jurnaliştii italieni au prezentat, în mai multe rânduri, condiţiile în care sunt obligaţi să lucreze zeci de mii de români angajaţi în serele din Sicilia, dar şi în alte zone din Peninsulă.
Timp de patru săptămâni, poliţiştii italieni au descins la 75 de ferme şi sere de pe întreg teritoriul ţării. Cel mai grav caz semnalat a fost în Ragusa, în sud-estul Siciliei, unde trei persoane au fost arestate. Este vorba despre proprietarii unor ferme în care zeci de muncitori străini erau obligaţi să muncească în condiţii greu de imaginat. Dintre cei 120 de angajaţi găsiţi aici de autorităţi, 17 sunt români. Dintre aceştia, 12 sunt femei, care munceau în schimburi, câte 12 ore pe zi, fiind plătite doar cu 3 euro pe oră. În total, autorităţile de la Roma au arestat 10 persoane. 24 au fost pus sub urmărire penală. Şi au dat amenzi în valoare de 108.000 de euro. Totodată, patru dintre fermele în care au fost găsite nereguli au fost închise. Jurnaliştii italieni au relatat în repetate rânduri despre condiţiile în care sunt ţinuţi muncitorii străini angajaţi ilegal în ferme. Potrivit acestora, mii de muncitoare românce erau obligate să întreţină relaţii sexuale cu angajatorii şi să locuiască barăci, garaje sau foste depozite. În ultimii ani, delegaţii ale Ministerului de Externe s-au deplasat de mai multe ori în Italia, cu scopul de a oferi sprijin şi protecţie celor care au curajul să denunţe abuzurile./lalexandrescu/denisse
ANTENA3 (26 iulie)