București, 27 Iulie 2017 – Acvila țipătoare mică Arlie a cuibărit cu succes și în 2017, dar nu fără peripeții.

Pasărea echipată cu emițător satelitar a fost monitorizată în ultimele trei săptămâni la cuib și biologii de la Societatea Ornitologică Română au observat că și în 2017 a cuibărit cu succes. Arlie are un nou pui, iar acesta este la stadiul normal de dezvoltare pentru vârsta lui. Acvilele țipătoare mici depun două ouă, dar unul din pui îl înlătură pe cel mai slab, pentru a primi el mai multă hrană de la părinți. Fenomenul se numește cainism, după personajul biblic Cain.

Este cel de-al cincilea an consecutiv în care creșterea puiului este monitorizată la această pereche din Piemontul Făgăraș. Arlie a folosit același cuib ca  în 2016, se află acum la cel de-al treilea cuib folosit în patru ani. În 2016, a încercat să cuibărească, dar a fost nevoită să își schimbe cuibul, cel mai probabil din cauza transportului de lemne tăiate și a depozitării lor în apropiere de cuib. Dar nici zona în care se află cuibul folosit în ultimii doi ani nu a fost ferită de intervenții. Spre deosebire de anul trecut, în zona unde se află acum au fost realizate tăieri de rărire, iar cuibul este foarte expus. Acvila nu a abandonat cuibul, dar faptul că este foarte expus reprezintă o potențială amenințare.

„Acvilele cuibăresc  în general în porțiuni de pădure ferite, ascunse, în locuri unde cuibul beneficiază de un grad de protecție”, a declarat biologul Sebastian Bugariu de la Societatea Ornitologică Română.

Tăierile de păduri sunt pricipala amenințare la care este supusă acvila țipătoare mică (Aquila pomarina). Specia are nevoie de copaci înalți, în păduri, pentru a cuibări. De regulă există mai multe cuiburi în teritoriul unei perechi, pe care le pot folosi în ani diferiți, în funcție de condițiile din habitat. În principiu, dacă tăierile de arbori sunt făcute alternativ pe zone diferite, lăsând în permanență zone intacte și nederanjate în teritoriu, atunci perechea poate cuibări în teritoriul respectiv. Dacă se taie în sezonul de cuibărire, acvilele pot chiar părăsi cuibul, indiferent dacă au depus ouăle sau dacă au pui mici.

Cuibul lui Arlie nu este singurul afectat de tăieri. Un alt cuib de acvile monitorizat de biologii de la SOR, cel de la Breaza, nu mai există. Anul trecut a fost consolidat drumul forestier de acces până în zona cuibului, iar în urma intervențiilor din ultimul an cuibul de acvile a fost doborât cu tot cu arborele în care se afla.

Deplasările lui Arlie sunt urmărite din 2013, când a fost echipată cu un transmițător satelitar cu greutatea de 45 de grame de o echipă formată din specialiști de la Societatea Ornitologică Română, Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu și Grupul Milvus, acțiune desfășurată în cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei țipătoare mici în România”.

 

**Societatea Ornitologică Română (SOR) este cea mai importantă organizație independentă de conservare a păsărilor din România. Un ONG premiat, SOR, lucrează pentru a proteja păsările sălbatice și habitatele lor în România de peste 25 de ani. Misiunea noastră este să ne asigurăm că populațiile noastre unice de păsări sunt protejate, iar locurile naturale minunate ale României nu sunt exploatate și distruse de evoluțiile dăunătoare. Dorim să îi inspirăm pe oameni să contribuie la protejarea păsărilor și a habitatelor din România și, cu ajutorul lor, să ne asigurăm că şi generațiile noastre viitoare se vor bucura de acestea.