Est-europenii primesc sprijinul Bruxelles-ului în lupta pentru calitatea alimentelor

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, joi, că produsele alimentare aparent identice nu ar trebui trebui să conţină ingrediente inferioare, când sunt comercializate în Europa de Est, luând astfel, partea, celor care susţin că această practică echivalează cu discriminarea. Subiectul a devenit apăsător pentru statele membre din partea de este a Uniunii Europene, care se tem, deja, de pierderea influenţei în blocul comunitar, în contextul în care Germania, Franţa şi alte state occidentale analizează o integrare aprofundată. Mai multe studii au demonstrat că multe dintre alimentele comercializate de producători multinaţionali în estul Europei conţin ingrediente de o calitate inferioară celor vândute sub mărci identice în occident. Premierul slovac, Robert Fico, s-a întâlnit, joi, cu Juncker, reprezentând Grupul de la Vişegrad, din care fac parte şi Republica Cehă, Ungaria şi Polonia. „Nu-mi place ideea că ar exista un anume tip de categorie a doua, în Europa”, a spus Juncker, într-o conferinţă de presă, adăugând: „Vom da curs intenţiei noastre comune de a pune capăt acestui mod discrimatoriu de a aproviziona populaţia Slovaciei cu produse alimentare şi alte bunuri de calitate inferioară.” Preşedintele Comisiei a adăugat că, în septembrie, va emite recomandări privind interpretarea directivei existente privind siguranţa alimentară, însă nu a exclus o nouă legislaţie. Companiile alimentare şi-au apărat practica, afirmând că gusturile sunt diferite în pieţe diferite şi că ingredientele sunt listate clar. Totodată, ele precizează că în est, consumatorii sunt, în marte parte, mai puţin bogaţi decât în vest. Mâncarea este cu aproximativ 25% mai ieftină în Republica Cehă decât în Germania. În orice caz, mulţi consumatori din centrul Europei s-au obişnuit să cumpere produse alimentare din Germania sau Austria şi se aşteaptă să întâlnească produse identice şî acasă. Ţări de la Republica Cehă şi Slovacia, la Bulgaria şi România, au descoperit că multe produse diferă mult faţă de cele vândute în pieţele occidentale. În testele efectuate în iulie în Republica Cehă, doar trei din 21 de produse analizate au avut aceeaşi listă de ingrediente ca versiunile vândute în Germania. În unele cazuri, produse din carne conţineau mai puţină carne sau tipuri de carne mai ieftină, iar batoanele din peşte aveau mai puţin peşte. În alte cazuri, untul din biscuiţi este înlocuit cu ulei de palmier. Ministrul ceh al agriculturii a declarat că ţara sa s-a săturat să fie „coşul de gunoi” al Europei. Fico a conchis că refuză aplicarea standardelor duble în calitatea alimentară şi a apreciat că Juncker consideră problema drept una europeană, şi nu doar regional./mbrotacel/sdm2

(REUTERS – 27 iulie)