Ministerul Apărării Naţionale a optat pentru achiziţionarea sistemului de apărare antiaeriană Patriot

Cristian Bâcâin – Ministerul Apărării Naţionale a optat pentru achiziţionarea sistemului de apărare antiaeriană Patriot, iar, dacă toate procedurile vor fi parcurse fără obstacole, în noiembrie România va achita prima tranşă pentru această achiziţie. Decizia a fost luată ţinând cont de riscurile la adresa spaţiului aerian al României, de parteneriatul cu Statele Unite şi de faptul că sistemele de rachete sol-aer din dotare sunt depăşite, cele mai multe fiind de provenienţă sovietică, a declarat ministrul apărării, Adrian Ţuţuianu. El a subliniat că România urmăreşte achiziţionarea celei mai moderne configuraţii a sistemului Patriot, iar astfel va fi întărită nu doar securitatea naţională, ci şi cea europeană:
Adrian Ţuţuianu: „Opţiunea cea mai potrivită a fost identificată în sistemul Patriot, în cea mai modernă configuraţie, cu o perioadă estimată de utilizare în serviciu de 30 de ani. România se alătură în acest fel altor cinci ţări NATO care deţin sisteme Patriot, vorbim de Statele Unite, Germania, Spania, Grecia şi Olanda, într-un efort comun menit să îmbunătăţească securitatea europeană”.
Între timp, Ministerul Apărării Naţionale continuă achiziţiile programate, între care sisteme de artilerie reactive şi rachete portabile antitanc. Forţele Aeriene Române vor recepţiona în luna septembrie ultimele trei aeronave F-16 din cele 12 cumpărate din Portugalia, iar până la sfârşitul anului va începe procedura pentru achiziţionarea a încă 36 de avioane de luptă F-16 modernizate./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (27 iulie)