Legea pensiilor speciale va fi modificată, însă cele în plată nu vor fi micşorate

Realizator: Constanța Comănici – Legea pensiilor speciale va fi modificată, însă cele în plată nu vor fi micşorate, au anunţat, liderii PSD şi ALDE, după o şedinţă a coaliţiei. Discuţiile au vizat doar principiile în baza cărora se vor opera aceste modificări, au subliniat Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. Are detalii, acum, în direct, redactorul nostru Angela Matei. Bună ziua, Angela!

Reporter: Bună ziua! Au fost stabilite, pentru început, principiile care vor sta la baza modificărilor pe care Guvernul le are în vedere în ceea ce privește legea pensiilor speciale. În primul rând, nu va fi micșorată nicio pensie care este în plată în acest moment, însă, noile reguli nu vor mai permite ca o pensie să fie mai mare decât salariul net pe care acea persoană a primit-o cât timp era angajat. Mai mult, pensiile speciale nu se vor mai actualiza în raport cu salariile celor aflați în activitate și doar cu rata inflației. Atât Călin Popescu- Tăriceanu, cât și Liviu Dragnea au explicat că trebuie făcute aceste corecții, deoarece, în condițiile păstrării unor pensii speciale mult mai mari decât salariile nete impactul nu va putea fi susținut de buget. Cu precizări, președintele PSD, Liviu Dragnea:

Liviu Dragnea: Riscul foarte mare este că, dacă nu se intervine, impactul bugetar care, astăzi, este de șase miliarde de lei pentru aceste pensii speciale poate să ajungă la 10 miliarde, la 11 miliarde, în doi ani de zile, poate la 15 miliarde, în doi ani de zile. În ritmul ăsta, în patru, cinci ani de zile, impactul se poate duce la sume foarte mari, blocând șansa statului român să continue creșterea punctului de pensii pentru celelate milioane de pensionari din România.

Reporter: În acest moment, discuțiile s-au mutat la sediul Guvernului, unde premierul Mihai Tudose, împreună cu miniștii muncii, apărării și cel de interne, pun la punct detaliile actului normativ. În ceea ce privește, solicitarea premierului de convocare a unei sesiuni extraordinare, conducerea Coaliției de Guvernare a decis că Parlamentul va fi convocat în cinci zile din momentul în care Guvernul va aproba ordonanța de urgență privind trecerea ELCEN în subordinea capitalei. Va fi, însă, vorba doar de Camera Deputaților care este for decizional pentru acest act normativ./aburtica/lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI . 31 iulie