Rogozin non grata. Dodon: Este o mare prostie!

Guvernul Republicii Moldova este în război politic cu președintele Moldovei

Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, a criticat decizia Guvernului de a-l declara  persona non grata pe Dmitrii Rogozin, vice-premierul Federației Ruse. El a publicat o declaraţie în acest sens astăzi, 2 august, pe pagina lui de Facebook.
„A-l declara pe prim-viceministrul Rusiei persona non-grata la noi e un act de mare stupiditate politică.
Și e un mare deserviciu pentru Moldova și pentru moldoveni.
Nu știu dacă guvernanții fac asta pe cont propriu sau, mai degrabă, sunt conduși ca niște marionete de peste Ocean.
Cert este că azi ei au implicat Moldova într-un conflict diplomatic și geopolitic fără precedent în ultimul sfert de veac.
Cu părere de rău pentru Moldova și pentru cetățeni, această guvernare duce țara cu viteză maximă spre un grav accident politic și geopolitic. Cînd ne vom izbi, vom simți cu toții consecințele, pe ani înainte.
Restabiliarea bunelor relații cu Rusia, pentru care am pledat ca președinte, a constituit pentru zeci de mii de fermieri și muncitori o șansă să obțină locuri de muncă și venituri din export. Însă majoritatea parlamentară, guvernul și PDM fac tot posibilul pentru a zădărnici aceste perspective economice și sociale.
Ei nu umblă prin țară, de aceea habar nu au care e situația fermierilor, ce se va întîmpla cu miile de tone de fructe și legume, de care în Europa nimeni nu are nevoie. Sunt compromise și negocierile cu Tiraspolul.
Iar domnului speaker Andrian Candu, care o face pe îndrăznețul de la distanță, îi spun că pentru a demonstra dîrzenie în politică trebuie să ai caracter și voință, sa muncesti, nu doar sa intre in politica pe usa din urma la totul de-a gata. Pentru a „rupe degetele” nu trebuie multă minte, dar trebuie cel puțin oleacă de caracter.”
Reamintim că scandalul a izbucnit după ce autoritățile române au refuzat să permită trecerea prin spațiul său aerian pentru aeronava în care se afla Rogozin.
Vicepremierul rus a zburat în Republica Moldova pentru convorbiri cu Dodon, dar avea de gând să participe şi la festivitățile organizate cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a Transnistriei.
Este demn de remarcat faptul că Rogozin ocupă şi funcţia de reprezentant special al preşedintelui Rusiei pentru Transnistria.
În consecinţă, vizita lui Rogozin în Republica Moldova și în Transnistria nu a mai avut loc.
(Este foarte straniu că presa rusă prezintă situaţia creată de parcă ruta Moscova-Chişinău trebuie să treacă obligatoriu pe deasupra României. Vinovat de apariţia acestui conflict jenant este acelaşi Rogozin care aduce grave deservicii pentru prestigiul Federaţiei Ruse în lume. Ministrul de Externe de la Chişinău l-a convocat cu cinci zile înainte pe Rogozin şi i-a comunicat că Rogozin nu este binevenit în Republica Moldova, care nu poate fi de acord cu organizarea unilaterală pe teritoriul ei a unor evenimente umilitoare pentru istoria recentă a basarabenilor. Rogozin a anunţat că el vine acolo contrar voinţei guvernanţilor de la Chişinău. Demnitarul rus a pus la încercare demnitatea oficialilor de la Chişinău. Pe de altă parte, compania aeriană respectivă trebuia să ştie că Rogozin se află pe lista cu sancţiuni a Uniunii Europene şi să nu-l ia la bord ca să nu pună în pericol zborul celorlalţi pasageri. România a respectat hotărârea Uniunii Europene şi a fost solidară cu Republica Moldova – nota red. VP).
Viceprim-ministrul rus a promis să ia măsuri de retorsiune împotriva autorităților din Republica Moldova și din România. Apoi, guvernul Republicii Moldova, care conduce lupta politică împotriva președintelui Dodon, l-a declarat pe Rogozin persona non grata.
Hotărârea Guvernului Republicii Moldova de a-l declara persona non grata pe vicepremierul rus Dmitrii Rogozin poate duce la instabilitate politică internă în Republica Moldova, precum și la agravarea conflictului moldo-transnistrean și a relațiilor dintre Moldova și Găgăuzia, a spus Irina Vlah, başkana (conducătoarea) Găgăuziei.
Ea și-a exprimat dezacordul categoric faţă de decizia Chișinăului. „Hotărârea Guvernului Republicii Moldova de a limita parteneriatul moldo-rus nu reflectă atitudinea reală a locuitorilor Găgăuziei și din întreaga societate moldovenească faţă de poporul rus prietenos și faţă de conducerea Federației Ruse“, a declarat Irina Vlah. (Doamna Irina Vlah face parte din Guvernul Republşicii Moldova – nota red. VP).
Ea și-a exprimat speranța că măsurile de retorsiune ale Moscovei nu-i vor afecta pe cetățenii moldoveni, „care locuiesc temporar sau permanent pe teritoriul Federației Ruse.“ /vpatrichi/sdm2
(www.regnum.ru – 2 august)