Venezuela: Noua Adunare Constituantă o demite din funcţia de procuror general pe Luisa Ortega Díaz

În Venezuela noua şi controversata Adunare Constituantă, cu puteri nelimitate, şi-a început astăzi lucrările destituind-o din funcţia de procuror general al ţării pe Luisa Ortega Díaz, una dintre principalele voci care se opun preşedintelui socialist Nicolás Maduro. Între timp, piaţa comună sud-americană Mercosur a anunţat că suspendă Venezuela din organizaţie, pentru încălcarea regulilor democratice. Cu detalii Arina Petrovici.
Reporter: Cu puţin timp înainte de a fi demisă din funcţie, procurorul general Luisa Ortega Díaz a anunţat presa că sediul Parchetului General este înconjurat de forţe armate şi că nu i se permite accesul în clădire. „Este dictatură, arestează oameni într-un mod arbitrar şi ar trebui judecaţi de Justiţia Militară” – a spus doamna Ortega, care a promis să continue să lupte pentru libertate şi democraţie în Venezuela. Numită în 2007 de preşedintele defunct Hugo Chávez, Luisa Ortega este principala figură instituţională care îl sfidează pe succesorul acestuia Nicolás Maduro, precizează France Presse. Între timp, piaţa comună sud-americană Mercosur a anunţat că suspendă Venezuela din organizaţie pentru încălcarea regulilor democratice. Măsura va fi ridicată doar în momentul în care autorităţile de la Caracas îi vor elibera pe prizonierii politici, vor desfiinţa controversata Adunare Constituantă inaugurată ieri şi vor restaura pe deplin prerogativele parlamentului. Legislativul este singura instituţie din Venezuela dominată de opoziţie, iar preşedintele Maduro a decis înlocuirea sa cu o Adunare Constituantă controlată de partizanii săi şi care are ca principal obiectiv rescrierea legii fundamentale.
Realizator: Într-o primă reacţie, preşedintele Nicolás Maduro a declarat, la un post de radio din Argentina, că Venezuela nu va fi niciodată exclusă din Mercosur şi că tentativele guvernelor Braziliei şi Argentinei sunt sortite eşecului./rduinu/atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 august