Comemorarea a 100 de ani de la bătălia de la Mărăşeşti

Preşedintele Klaus Iohannis alături de premier şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului participă, în această seară, în judeţul Vrancea, la comemorarea a 100 de ani de la bătălia de la Mărăşeşti, la Mausoleul Eroilor din localitate. Şeful statului va lua parte, de la ora 20:00, la o serie de ceremonii şi va depune coroane de flori la Mausoleu. În direct este, acum, trimisul special Radio România Actualităţi la Mărăşeşti, Carmen Gavrilă. Bună seara, Carmen, te ascultăm!

Reporter: Bună seara! În faţa Mausoleului s-au adunat câteva sute de oameni, vrânceni, dar şi din alte zone ale ţării. Ei aşteaptă începerea ceremoniei, în cam o oră. Preşedintele Klaus Iohannis va lua parte la ceremonia de decorare a drapelelor de luptă ale unităţilor militare, va depune coroane de flori şi va participa la ceremonia oferirii Drapelului Comemorativ Centenarul Bătăliei de la Mărăşeşti. La Mausoleu vor fi trase salve de tun, iar aeronave ale Forţelor Aeriene Române sunt aşteptate să survoleze monumentul.

Anul 2017 a fost declarat Anul Mărăşeşti-Mărăşti-Oituz 100. Considerat unul dintre cele mai importante şi mai impunătoare monumente din România, Mausoleul de la Mărăşeşti, inaugurat pe 18 septembrie 1938, a fost construit pe locul în care, în vara anului 1917, Armata Română a luptat cu cea germană. În luptele de la Mărăşeşti au murit 480 de ofiţeri şi 21 mii de soldaţi români. Mausoleul adăposteşte acum osemintele a peste 5 mii de soldaţi şi ofiţeri.

Realizator: Carmen Gavrilă, în direct de la Mărăşeşti./eendrefy/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 august