La Vaslui, oamenii nu acceptă să se angajeze ca pădurari

La Vaslui, judeţul cu o rată mare a şomajului, oamenii nu acceptă să se angajeze ca pădurari. Ce îi face pe localnici să refuze aceste posturi, deşi Direcţia Silvică nu mai cere studii de specialitate la angajare, aflăm de la corespondenta Radio România Actualităţi, Alina Darie.
Reporter: „Direcţia Silvică Vaslui a anunţat că de la mijlocul lunii iulie au început demersurile pentru preluarea în pază a tuturor suprafeţelor de pădure din judeţ nepăzite la acest moment, este vorba despre mii de hectare, indiferent de forma de proprietate a acestora. Măsura este prevăzută în noul Cod Silvic, Legea 175/2017, care tocmai a intrat în vigoare. Această măsură, deşi avantajoasă pentru securitatea pădurii, înseamnă mult mai multă muncă pentru silvicultorii vasluieni. Acesta ar putea fi şi un motiv pentru care meseria de pădurar nu prea mai este atractivă. Pe lângă gestiunea deschisă care trebuie ţinută sub control, pădurarii mai trebuie să facă faţă şi furturilor de lemne, deloc puţine în Vaslui”.
Cătălin Idriceanu, director al Direcţiei Silvice Vaslui: „Presiunea asupra pădurii e maximă. Există fenomenul acesta, pe care noi îl monitorizăm permanent şi căutăm să-l restrângem cât mai mult posibil. Sunt comunităţi care fac presiuni asupra pădurii, dar noi prin acţiuni concertate cu poliţia judeţeană, poliţia locală, poliţia rurală din zonele respective, cu Jandarmeria, căutăm să evităm să prevenim fenomenul”.
Direcţia Silvică Vaslui administrează în prezent aproape 61 de mii de hectare de pădure, dintre care 11.700 aparţin proprietarilor privaţi. În cadrul instituţiei sunt şase ocoale silvice, 22 de districte şi 131 de cantoane, de care au grijă cam tot atâţia pădurari, dar ar mai fi nevoie de personal raportat la volumul de muncă. Pădurarii însă se găsesc cu greu, spune conducerea instituţiei, meseria nemaifiind atractivă./dursache/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 august)