Republica Moldova este pregătită pentru orice fel de reacţie din partea Rusiei

Republica Moldova este pregătită pentru orice fel de reacţie din partea Rusiei, după recenta decizie a Chişinăului, de a-l declara „persona non grata” pe vicepremierul rus,  Dmitri Rogozin. Declaraţia apraţine preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, Adrian Candu, şi a fost făcută într-un interviu pentru un portal ucrainean de ştiri.

Corespondenţă din Chişinău – Reporter: Vasile State – Preşedintele Parlamentului de la Chişnău, Adrian Candu, a declarat pentru portalul ucrainean www.UNN.com, că autorităţile moldoveneşti sunt pregătite pentru posibile consecinţe ale deciziei, de a-l declara indezirabil în Republica Moldova pe vicepremirul rus, Dmitri Rogozin. Adrian Candu a subliniat că Republica Moldova doreşte în continuare să aibă relaţii bune cu Rusia, bazate pe respect reciproc. Referindu-se la motivele deciziei, şeful Legislativului moldovean a menţionat că în cursul lunii iulie, autorităţile de la Chişinău au recomandat oficialilor ruşi să se abţină de la participarea la evenimentele dedicate celei de-a 25-a aniversări de la operaţiunea de menţinere a păcii în regiunea separatistă transnistrană. Potrivit lui Adrian Candu, oficialii ruşi au ignorat această recomandare. Referitorul la declaraţiile lui Igor Dodon, care a condamnat decizia Guverului în privinţa lui Rogozin, Adrian Candu a declarat că preşedintele a uitat ale cui interese a jurat să le apere, cu mâna pe Constituţie. Relaţiile dintr Chişinău şi Moscova au devenit tot mai tensionate, săptămâna trecută, după ce Guvernul a declarat „persona non grata” pe vicepremierul rus. Afirmaţiile lui Dmitri Rogozin, care a luptat pe partea separatiştilor transnistrene în timpul conflictului de pe Nistru, din 1992, au stârnit critici şi din partea asociaţiilor de combatanţi.

Alexandru Cimbriciuc, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Veteranilor de Război: Noi suntem gata să ajutăm şi structurile de forţă. În cazul dat noi ne dorim ca aici, în teritoriul Republicii Moldova, să nu vină să ne scuipe. Cine-şi doreşte să spună aceste lucruri pe pagini de socializare, pe diferite căi care se consideră foarte populare în Federaţia Rusă, că noi aici, în Republica Moldova, suntem nimeni. Avem verticalitate şi suntem cei care am luptat cu arma în mână. Eu îmi doresc să pun o floare acolo unde au căzut camarazii noştri în partea cealalată şi sunt daţi dispăruţi fără veste.  Asta este o crimă, care nu este descoperită până în ziua de astăzi.

Reporter: Parlamentul de la Chişinău a adoptat recent o declaraţie, prin care a cerut retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova şi transformarea misiunii de pacificatori în una civilă. La sfârşitul lunii mai, Chişinăul a expulzat cinci diplomaţi ruşi, inclusiv ataşatul militar, cinci diplomaţi moldoveni fiind expulzaţi ulterior de Rusia. Totodată, Chişinăul l-a sugerat oficialilor moldoveni să se abţină de la deplasările în Federaţia Rusă./eendrefy/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 august