Sesiune extraordinară a Parlamentului pentru plafonarea pensiilor speciale şi a indemnizaţiilor pentru creşterea copilului

Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc, începând de astăzi, într-o sesiune parlamentară extraordinară. Pe agendă se află ordonanţele de urgenţă adoptate săptămâna trecută de guvern, care trebuie să treacă prin parlament pentru a putea intra în vigoare. Este vorba despre plafonarea pensiilor speciale şi a indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, majorarea salariilor poliţiştilor, trecerea companiei ELCEN de la Ministerul Economiei în subordinea Primăriei Capitalei. Detaliile sesiunii extraordinare au fost stabilite în şedinţa de ieri a coaliţiei de guvernare, despre care transmite acum, în „Radiojurnal”, Amalia Bojescu.
Reporter: Guvernul lucrează la proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie a copiilor și este aproape de forma finală – a anunțat președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, după ședința coaliției. El a subliniat că o astfel de lege este necesară pentru scăderea nivelului de mortalitate sau de îmbolnăvire în rândul copiilor. Un alt proiect de lege care este deja finalizat și se află în dezbatere publică este cel referitor la parteneriatul public privat. Călin Popescu-Tăriceanu a mai anunțat că executivul va propune o lege prin care să se interzică reangajarea pensionarilor în sistemul public.
Călin Popescu-Tăriceanu: Odată făcută cererea de pensionare și pensionarea efectiv făcută să nu mai poată exista și posibilitatea reangajării pe același loc, pe aceeași funcție sau în același minister sau în alte ministere. Oamenii trebuie să hotărască: ori vor să fie pensionari, ori, dacă sunt apți de muncă, rămân la muncă.
Reporter: Din opoziție, liberalii susțin că PSD este vinovat pentru inechitățile din sistemul public de pensii. Președintele PNL, Ludovic Orban, spune că România are nevoie de un sistem care să se bazeze pe două principii foarte simple: să fie calculate pe contributivitate, iar sistemul să asigure echitatea acestora.
Ludovic Orban: Ei au dat legile privind pensiile speciale, care fuseseră desființate. Ei au dat legea privind cumulul pensiei cu salariu în sectorul public. Ei au permis toate aceste subterfugii procedurale în calculul pensiilor speciale, mai ales la șefime, care a adus la apariția pensiilor nesimțite.
Reporter: În ceea ce privește convocarea unei sesiuni extrordinare pentru aprobare ordonanțelor de urgență, PNL consideră că demersul coaliției arată lipsa oricărui plan al guvernului și incapacitatea de a anticipa evoluțiilor din domeniile pe care trebuie să le coordoneze./eradu/atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 august