SOFOKLEOUSIN.GR: Şi Eurobank pleacă din România

Pe 9 august se vor depune ofertele angajante pentru Bancpost

Şi Eurobank se retrage de pe piaţa bancară din România, procedând la vânzarea filialei sale Bancpost, după ce National Bank of Greece a vândut luna trecută Banca Românească. Miercuri, 9 august, vor fi depuse la conducerea Eurobank ofertele angajante pentru cumpărarea filialei româneşti, iar selectarea finală a cumpărătorului băncii va avea loc la data de 25 august, potrivit unor informaţii citate de ziarul Capital.

Noul cumpărător ţinteşte spre achiziţionarea unui activ de 2,6-2,8 miliarde de euro, deoarece, conform articolului menţionat, din activele totale ale Bancpost, în valoare de 3,2 miliarde de euro, vor fi exceptate împrumuturi transfrontaliere în valoare de 600-800 de milioane de euro pe care Eurobank le va da spre administrare.

Ofertele angajante pentru achiziţionarea Bancpost sunt aşteptate de la două bănci şi de la două fonduri, printre care nu se numără însă banca ungurească OTP, care până de curând era considerată drept principalul pretendent al Bancpost, cu scopul de a o fuziona apoi cu Banca Românească a grupului NBG.

OTP se pare că este deja în afara cursei, după „frâna” pusă planurilor de extindere a ungurilor pe piaţa românească de către Banca Centrală a României după recenta achiziţionare a Băncii Româneşti, deoarece s-a considerat că printr-o nouă fuziune OTP ar dobândi o poziţie disproporţionat de mare pe piaţa locală.

Sectorul bancar comercial şi-a pus bazele în România în urmă cu 26 de ani, iar Bancpost, de la înfiinţarea sa în iulie 1991, a reprezentat unul dintre cele mai recognoscibile nume şi unul dintre cei mai importanţi piloni ai industriei financiare şi de creditare din această ţară. Cu peste 1 milion de clienţi, banca deţine poziţia a opta la depozite şi finanţări, are 2.200 de angajaţi, dispune de o reţea de 148 de agenţii şi 7 business centers şi este unul din liderii pieţei locale de carduri bancare.

La data de 26 iulie, Banca Romanească a trecut în mâinile OTP, banca ungurească obţinând un activ de 1,1 miliarde de euro, o reţea de 109 de agenţii, 5 centre de afaceri şi un personal de 1.193 de angajaţi. Finalizarea acestei vânzări se aşteaptă să ducă la creştere indicelui de capital pentru acţiunile ordinare de categoria 1 (CET1) ale băncii vânzătoare NBG cu circa 5 unităţi de bază şi să consolideze lichiditatea ei cu circa 650 de milioane de euro, luându-se în calcul şi achitarea unui împrumut acordat în interiorul grupului.

(http://www.sofokleousin.gr/archives/351887.html)

Traducerea: Carolina Ciulu/cciulu/abuzoian

SOFOKLEOUSIN.GR (Grecia) – 7 august 2017