Teatrul Naţional Radiofonic prezintă, în avanpremieră la Chişinău, Ping-Pong, piesa de debut a dramaturgului Sandu Macrinici

În avanpremieră, miercuri, 9 august, de la ora 18:00, Cenaclul Republica al Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova de la Chişinău, în sala „Alexe Rău”, găzduieşte audiţia producţiei Teatrului Naţional Radiofonic „Ping-Pong” de Sandu Macrinici, în regia lui Mihnea Chelaru.

În distribuţie: Oliver Toderiţă, Mihaela Beţiu, Vlad Bîrzanu, George Ciobotea.

Adaptarea radiofonică, regia artistică şi sound design: Mihnea Chelaru. Muzica: George Marcu. Înregistrări teren: Marius Ţoghină şi Bogdan Dumitrescu. Manager de locaţie: Simona Vasiliu. Regia de studio: Janina Dicu. Redactor: Oana Cristea Grigorescu.

Sandu Macrinici este invitatul ediţiei din 9 august al Cenaclului Republica, locul consacrat al întâlnirii scriitorilor şi artiştilor cu publicul din Chişinău. Dialogul cu publicul va fi moderat de Moni Stănilă.

Sandu Macrinici este un autor dramatic aflat la debutul carierei. După o lincenţă în istorie şi filozofie obţinută în anul 2014 la Facultatea de Istorie şi Filozofie a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj, actualmente este student al Universităţii de Arte Târgu Mureş la Regie (anul II) şi masterand în ultimul an al aceleiaşi Universităţi, specializarea Scriere Dramatică. „Piesa Ping-Pong” este lucrarea sa de master, iar Teatrul Naţional Radiofonic a selectat acest text pentru că îşi propune să lanseze anual un tânăr dramaturg promiţător aflat la începutul carierei.

Piesa „Ping-Pong” pleacă de la situaţia unei familii înstrăinate, în care relaţiile copii-păriţi sunt distante, în pofida afecţiunii pe care şi-o poartă reciproc. Boala fatală a tatălui şi dispariţia lui e momentul reevaluării relaţiilor din familie. Iată ce spune tânărul autor despre textul său: Ping-Pong este o piesă în care vorbesc despre ce se întâmplă atunci când afli că un membru al familiei va muri. E un joc între acceptare şi negare. Am început să scriu în timpul unui atelier în cadrul masteratului de Scriere Dramatică. Am explorat acest subiect care se bazează pe o experienţă personală de care am decis să nu mai fug. Scrisă concis, cu replici scurte, alert ritmate, sensul piesei trimite la schimbul de pase din jocul de ping-pong, la amânarea unei reconcilieri între generaţii până la momentul când e prea târziu şi regretele tinerilor rămân să ia locul sentimentelor neexprimate. Caracterul hiperrealist al dialogurilor, limbajul inspirat din cotidian oferă un material dramaturgic generos, pus în valoare de unicul canal (auditiv) de comunicare şi de interpretarea nuanţată, atentă la fiecare detaliu a tuturor actorilor din distribuţie.

Teatrul Naţional Radiofonic a cuprins în repertoriul lunii septembrie, transmis la Radio România Actualităţi, premiera absolută a spectacolului „Ping-Pong” de Sandu Macrinici, text ce reprezintă debutul dramaturgic al tânărului autor.

RADOR – 7 august