RFI: Adrian Vasilescu (BNR): Majorarea accizelor va afecta inflaţia, vor fi influenţe în lanţ

RFI, 8 august 2017 – Cosmin Ruscior – O majorare a accizelor la carburanţi ar putea afecta ţinta de inflaţie. O spune la RFI consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. El precizează că scumpirea nu s-ar reflecta doar în preţul benzinei şi motorinei, ci în întregul lanţ comercial.

Ministerul de Finanţe intenţionează să modifice Codul Fiscal şi să majoreze accizele carburanţilor de la 1 septembrie.

Potrivit calculelor News.ro, un litru de benzină fără plumb s-ar scumpi cu circa 45 de bani.

Consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu explică faptul că “nu va fi vorba numai de cât scoate omul din buzunar ca să plătească benzina, cel care este proprietar de automobil, ci va fi o influenţă în lanţ, pentru că de la preţul motorinei se duce la preţul grâului care este secerat şi lucrat cu maşini agricole, la transportul mărfurilor, pentru că preţul motorinei sau preţul benzinei va influenţa transportul tuturor mărfurilor”.

“În raportul asupra inflaţiei, Banca Naţională a intervenit în prognoza pentru sfârşitul anului, ridicând-o cu 0,1 procente. Practic, s-a dus prognoza către 1,9%. Aş vrea să subliniez că această creştere a preţurilor posibilă la sfârşitul anului cu 1,9% ar fi o aliniere a României la ceea ce am putea să numim o inflaţie ideală, pentru că asta este şi norma în UE, aşa ne dorim noi, să avem o inflaţie în jur de 2%. Dacă însă această măsură va fi implementată şi vor creşte accizele la carburanţi, sigur că inflaţia va fi afectată şi s-ar putea să vedem o creştere peste 2%. Dacă va fi aşa sau nu va fi aşa vom discuta la toamnă”, spune Adrian Vasilescu.