Revista presei internaţionale – 11 august

După mai multe zile de retorică acidă, războiul declaraţiilor dintre SUA şi Coreea de Nord ţine pe jar comunitatea internaţională, scrie Stars and Stripes. Uniunea Europeană îndeamnă la dialog în disputa asupra programului nuclear nord-coreean, Germania şi Franţa insistând asupra nevoii de înfrânare, după ce preşedintele american Donald Trump a ameninţat dur Pyongyangul, scrie EUObserver. Statele UE au adăugat noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord, ca urmare a rezoluţiei adoptate de Consiliul de Securitate al ONU. Cum şi aliaţii asiatici ai Americii sunt iritaţi de ameninţările lansate de Trump, China vede acum o şansă de a profita de teama şi confuzia existente şi de a se afirma drept puterea raţională din regiune, crede The New York Times. Coreea de Sud a îndemnat autorităţile din Coreea de Nord să suspende toate acţiunile care ar putea inflama şi mai mult tensiunile în Peninsula Coreeană, notează agenţia de ştiri Yonhap. Un purtător de cuvânt al preşedintelui sud-coreean a declarat că guvernul de la Seul analizează toate modalităţile de rezolvare a crizei, informează Yonhap. Potrivit agenţiei nord-coreene KCNA, armata ar fi finalizat planurile pentru un atac contra teritoriului american Guam. Coreea de Nord a afirmat că preşedintele Trump „n-are minte şi că numai forţa absolută funcţionează în cazul lui”, scrie agenţia KCNA, citată de Le Soir. Statele Unite dispun de o bază navală în Guam, iar insula adăposteşte şi baza aeriană Andersen, care deţine şase bombardiere, precizează postul NBC. Începând din luna mai, aceste bombardiere ne-nucleare au avut 11 ieşiri, demonstrându-şi forţa, în eventualitatea unui atac venit din partea Coreei de Nord, detaliază The Guardian. Programul nuclear nord-coreean, care avansează rapid, ar putea declanşa o cursă a înarmării în Asia de Nord-Est, cu un efect de domino asupra Coreei de Sud şi a Japoniei, avertizează ziarul ChosunIlbo.
În acelaşi timp, în SUA, un recent sondaj Gallup arată că un sfert dintre americani cred că preşedintele Trump a acţionat incorect în campania din 2016, privind presupusele relaţii cu Rusia, în timp ce 35% cred că nu a făcut nimic rău, notează Newsweek. Majoritatea americanilor se pronunţă pentru investigarea presupuselor relaţii dintre Trump şi conducerea Rusiei, arată rezultatele sondajului. 60% dintre respondenţi consideră necesară investigaţia, 38% cred că cercetările privind Rusia constituie o încercare de discreditare a lui Trump, iar 70% consideră că ancheta privind Rusia trebuie să cuprindă şi o verificare a tranzacţiilor financiare ale lui Trump, adaugă Tass.
Europa planifică tactici de apărare anti-aeriană pentru rachetele cu rază scurtă, SHORAD, titrează Defense News. Comandantul Armatei SUA în Europa, generalul Ben Hodges, a declarat că SUA şi aliaţii lor accelerează desfăşurarea programului SHORAD în Europa, dar rămân încă multe de făcut pentru dezvoltarea răspunsului la o varietate de ameninţări aeriene, cum ar fi drone, rachete sau artilerie, scrie Defense News. În plus, armata americană va trimite, în curând, o a doua brigadă blindată de rotaţie în Europa. Kremlinul foloseşte canalele diplomatice pentru a calma temerile liderilor din statele nordice şi baltice, în contextul primelor exerciţii militare comune ruso-chineze în Marea Baltică, Marine Interaction 2017, recent încheiate, notează Defense News. La exerciţii a participat cel mai mare submarin purtător de rachete balistice al Marinei ruse, cu 200 de focoase nucleare şi 20 de rachete cu rază lungă, Bulava, detaliază Defense News, adăugând că aceste exerciţii au fost asociate de unii lideri nordici cu deteriorarea relaţiilor dintre Rusia şi SUA şi ca un răspuns al Beijingului la activitatea militară americană în disputatele ape ale Mării Chinei de Sud.
India avansează spre finalizarea achiziţiei de aeronave de a cincea generaţie, de producţie rusească, anunţă Defense News, iar Bloomberg informează că Indonezia va tranzacţiona la schimb pentru 11 avioane de luptă ruseşti Sukhoi Su-35, mărfuri precum cafea, ceai, ulei de palmier şi echipamente de apărare.

Cristina Zaharia