Uimitoarele lacuri roz din Peninsula Yucatan

AFP PHOTO / STR
AFP PHOTO / STR

În Las Coloradas, un loc magic ascuns în Peninsula mexicană Yucatan, se întind unele dintre cele mai neobişnuite lacuri roz din lume. Între primii vizitatori europeni ai acestor minuni ale naturii, Hernando Cortés, conchistadorul spaniol al Mexicului, în anii 1519-1521, s-a întâlnit pe aceste meleaguri cu Montezuma, unul dintre ultimii împăraţi azteci. Cu doi mai devreme, în 1517, un soldat spaniol, Bernal Díaz del Castillo, care a participat la campania militară a lui Cortés, se embarca în expediţia care, sub comanda altui conchistador, Francisco Hernández de Córdoba, fusese trimisă să exploreze regiuni din Caraibe, şi a ajuns pe coastele Peninsulei Yucatán. În volumul scris de Bernal, publicat postum, „Historia verdadera de la conquista de la Nueva España” (Adevărata istorie a cuceririi Noii Spanii), el menţiona vizitarea estuarului cu lacuri roz. Teritoriul include o importantă zonă mayaşă din perioada cuprinsă între 300 î.Hr şi 50 î.Hr, iar utilizarea resurselor naturale datează din perioada pre-hispanică. Mayaşii cunoşteau locul numindu-l Hol-koben şi îl foloseau ca popas în drumul lor spre porturile din apropiere, unde comercializau sare, o resursă extrem de importantă, ei fiind primii care au extras sarea în zonă.

lacurile roz yukatanRegiunea satului Las Coloradas face parte din Rezervaţia Biosferei Ría Lagartos, iar estuarul Ría Lagartos a fost menţionat, pentru prima dată, într-o hartă ce însoţea publicaţia „De orbe novo” (Despre Lumea Nouă), din 1511, a lui Peter Martyr d’Anghiera, un istoric italian aflat în serviciul Spaniei, în perioada marilor descoperiri. Conchistadorii au numit acest loc astfel când au văzut pentru prima oară aici reptile enorme, cu cozi lungi, în ceea ce credeau că era un râu. Rezervaţie a biosferei UNESCO, cu o suprafaţă de circa 150.000 de hectare, o arie protejată de zone umede, cu o mare biodiversitate, ea adăposteşte crocodili, broaştes ţestoase, jaguari şi tot felul de păsări marine, cei mai spectaculoşi fiind flamingii. În scrierile sale, Bernal Diaz del Castillo relata că a văzut păsări flamingo chiar în capitala aztecă Tenochtitlan, unde ar fi fost ţinuti într-o crescătorie, pentru delectarea împăratului Moctezuma. În zilele noastre, distrugerea habitatelor, secarea zonelor umede şi poluarea au dus la o scădere a numărului de flamingi în întreaga zonă a Caraibelor, păsările fiind incluse în lista speciilor pe cale de dispariţie. Flamingii care populează Peninsula Yucatán se mândresc cu un penaj de un roz mai strălucitor, datorat, cred biologii, hranei bazate pe creveţii mici de apă sărată şi a crustaceelor găsite numai în această zonă.

/ AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE
/ AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE

Culoarea roz a lacurilor, spun cercetătorii, vine de la coloniile de microorganisme şi de concentraţia mare de sare, fiind intensificată de algele roşii, de plancton şi de creveţii care trăiesc în acest mediu sărat. Rezervaţia numără trei dintre cele opt „concheros” (bănci de scoici marine) care există în Yucatán, iar în zonă au fost localizate 18 dintre cele 1.585 de situri arheologice din Peninsulă.

Printre cele mai cunoscute lacuri de culoare roz din lume se mai numără Laguna Colorada din Bolivia, Laguna Salinas de Torrevieja din Spania, Laguna Hutt, Lacul Hillier şi Lacul Quairading din Australia, Lacul Dusty Rose din British Columbia, Canada, Lacul Koyashskoe din Ucraina, Lacul Masazir din Azerbaidjan, Lacul Natron din Tanzania sau Lacul Retba din Peninsula Cap Vert, din Senegal.(Cristina Zaharia)