Radio România aniversează “Gaudeamus 100” la malul mării

După 23 de ani, 99 de târguri derulate sub acest brand, peste 11.700 de evenimente culturale găzduite și aproape 2.850.000 de vizitatori (marea majoritate mulțumiți, sperăm!) Gaudeamus a ajuns la ediția cu numărul 100, care se desfășoară în momentul de vârf al sezonului estival, în intervalul 12 – 16 august, în Piațeta Perla din stațiunea Mamaia. Ediția 2017 a Târgului Gaudeamus Litoral este organizată de Radio România, prin Centrul Cultural Media și Radio Constanța, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța. Programul de vizitare este zilnic între orele 15.00 şi 23.00. Deschiderea oficială a ediţiei a avut loc sâmbătă, 12 august, la ora 17.00. Preşedintele de onoare al evenimentului este în acest an domnul Decebal Făgădău, primarul Municipiului Constanța. Alături de “Gaudeamus 100”, Radio România sărbătorește în această vară și 50 de ani de la primul semnal lansat în eter de Radio Vacanța, postul estival care a însuflețit plajele românești timp de zeci de ani. Dubla aniversare va fi marcată printr-o serie de concerte ale orchestrelor Radio România, derulate pe scena amanejată în Piațeta Perla, în vecinătatea Pavilionului Gaudeamus. Indiferent de vârstă și preferințe muzicale, toți cei prezenți aici în acest interval vor găsi cu siguranță cel puțin un moment pe placul lor, fie că e vorba despre acorduri clasice (Orchestra Națională Radio, sâmbătă, 12 august), șlagăre pop (Seara Șlagărelor Românești oferită duminică, 13 august, de Radio Constanța și Big Band-ul Radio România, în concert luni, 14 august) sau muzică tradițională românească (Orchestra de Muzică Populară Radio, marți, 15 august). Programul aniversar Gaudeamus 100 va fi completat cu o expoziție de fotografii amenajată în incinta Târgului Gaudeamus Litoral, fotografii realizate în cele peste două decenii de la debutul proiectului, cu prilejul celor 99 de ediții ale Târgului Gaudeamus care au avut loc în întreaga țară.

***

Gaudeamus Litoral 2017, repere statistice: – 23 de expozanţi, printre care se regăsesc câteva dintre cele mai sonore nume de pe piața editorială românească. Oferta este generoasă, atât din punctul de vedere al numărului de titluri disponibile cât şi din cel al diversităţii domeniilor abordate, câștig de cauză având totuși cartea “de vacanță”, numai bună să vă însoțească la plajă. – o suprafaţă de peste 200 mp de standuri; – peste 50 de evenimente editoriale și muzicale adresate unui public variat ca domenii de interes şi vârstă, care vin să completeze în cel mai fericit mod programul celor care își petrec aceste seri la malul mării.
Proiecte Radio România derulate la GAUDEAMUS Litoral
* Cărţile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea expozanţilor şi a vizitatorilor, a unui fond de carte care, la finalul evenimentului, este oferit unei biblioteci publice. Destinația volumelor donate la această ediție va fi școala din localitatea Dobromir, județul Constanța.
* Tombola Gaudeamus, derulată pe baza buletinelor de Vot al Publicului, va avea și în acest an două premii extem de atrăgătoare: suma de 500 de lei, oferită de Asociația Lions Balkanica și un zbor de 30 de minute desupra litoralului românesc, de pe Aeroportul Tuzla – pe care câştigătorul îl poate filma şi/sau fotografia – oferit de Regional Air Services.
* Poliţia GAUDEAMUS – cititorii de pe plajă, surprinși în flagrant, vor fi din nou amendați, ca la fiecare ediţie estivală GAUDEAMUS. Doar că, la GAUDEAMUS Litoral, amenda „se dă” la propriu și constă în cărți oferite de editurile participante la târg.

Premiile GAUDEAMUS Litoral 2017 vor fi decernate miercuri, 16 august, începând cu ora 17.00, astfel:

– Trofeele GAUDEAMUS (acordate editurilor – locurile 1, 2 şi 3) şi Cea mai râvnită carte a târgului, decernate prin Votul Publicului exprimat prin completarea unor chestionare distribuite în rândul vizitatorilor pe întreg parcursul evenimentului;

– Trofeele Presei – decernate jurnaliştilor pe secţiunile publicaţii, radio, TV şi online, tot prin Votul Publicului

– Premiul Miss Lectura, acordat celei mai frumoase vizitatoare, de către ARENA Communications.

Târgul GAUDEAMUS Litoral face parte din Programul LECTURA, proiect de anvergură naţională iniţiat şi derulat de Radio România cu scopul declarat de a susţine cultura scrisă din ţara noastră prin evenimente de tip expoziţional, dedicate în principal cărţii şi ofertei educaţionale. Calendarul Programului LECTURA 2017 mai cuprinde: Târgul GAUDEAMUS Carte Şcolară (14 – 24 septembrie) şi Târgul Internațional GAUDEAMUS (22 – 26 noiembrie).

Gaudeamus Litoral – un eveniment Radio România Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale Parteneri principali: BRD Groupe Société Générale și Dacia
Parteneri: Primăria Municipiului Constanța, ARENA Communications, Asociația Lions Balkanica, Regional Air Services, Departamentul Centenar, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Statul Major al Forțelor Navale Române – Muzica Militară a Forțelor Navale, RATC

Parteneri media: TV Alpha Media, Cațavencii, Constănțeanul, Forbes, Litoral TV, Neptun TV, Observator Cultural, Revista 22, Suplimentul de Cultură, Telegraf, www.educta.ro
Pentru informaţii suplimentare, ne puteţi contacta la Secretariatul GAUDEAMUS sau vizita site-ul www.gaudeamus.ro. Persoană de contact: Cornelia Scarlat (tel: 0745 109 648, e-mail: cornelia@gaudeamus.ro).