Volker Reiter, directorul executiv al „ProEtnica 2017”, despre cele patru zile ale festivalului

Joi începe la Sighişoara „ProEtnica 2017”, festivalul intercultural aflat la ediţia a XV-a. Timp de patru zile, reprezentanţi ai minorităţilor naţionale îşi vor prezenta costumele, muzica şi ocupaţiile tradiţionale. Angela Cerveni a stat de vorbă cu directorul executiv al festivalului, Volker Reiter.
Volker Reiter: „Oferim minorităţilor naţionale o voce publică şi posibilitatea de a se exprima în toate domeniile vieţii, precum încercăm să promovăm dialogul intercultural. Aşadar, ProEtnica nu este un festival dedicat exclusiv minorităţilor, ci este un festival care are în vizor întreaga societate românească. Avem foarte multe secţiuni ale festivalului, bineînţeles programul de scenă este cel mai spectaculos program, avem peste 60 de manifestări de dansuri pe scena principală din Piaţa Cetăţii a Sighişoarei, dar avem şi o secţiune ştiinţifică, avem standuri meşteşugăreşti cu demonstraţii de meşteşuguri, avem standuri de prezentare ale organizaţiilor, avem expoziţie de artă contemporană şi multe altele. În fiecare seară organizăm un recital şi în fiecare zi organizăm o paradă a diversităţii etnoculturale. Seara va fi încheiată, prima seară, cu un concert din partea lui Nadara Gypsy Band, a doua seară vor veni Bucharest Klezmer Band şi Maia Morgenstern, cu Teatrul Evreiesc de Stat. A treia seară va fi susţinută de Zuralia Orchestra, prezentat de Centrul Naţional de Cultură a Romilor Romano CRISS, a patra seară avem un invitat din Germania, domnul Ricky Dandel”.
Reporter: Care sunt temele conferinţelor care vor avea loc?
Volker Reiter: „Noi, încet-încet, facem primii paşi spre internaţionalizarea festivalului, protecţia minorităţilor, politica internă şi externă, în cazul acesta. Şi avem o discuţie, un panel direct după deschiderea festivalului, unde se va dezbate tema „Consolidarea păcii prin protecţia minorităţilor în Europa” şi să vedem mai multe abordări naţionale şi cred că un rezultat acolo va fi că protecţia minorităţilor naţionale în România este foarte bine rezolvată”./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (13 august)