Drept la replică

Ca răspuns la articolul intitulat Sindicatul Radio se revoltă – „Pesedizare evidentă” la târgul Gaudeamus, apărut în data de 13 august 2017, Radio România a transmis redacţiei Cotidianul următorul drept la replică:

Radio România a luat act de modul în care publicaţia dumneavoastră consideră să prezinte informaţii eronate la adresa SRR. Este pentru a doua oară într-un interval de timp foarte scurt în care publicaţi puncte de vedere fără a face o elementară verificare a autenticităţii sursei şi a veridicităţii informaţiilor conţinute.

Urmare a articolului pe care l-aţi publicat pe site-ul dvs. în data de 13.08.2017, cu titlul Sindicatul Radio se revoltă – „Pesedizare evidentă” la târgul Gaudeamus, vă comunicăm următoarele:

– Prezenţa autorităţilor locale (primari, viceprimari), indiferent de partidul politic din care provin, la festivităţile de deschidere şi/sau de închidere a târgurilor din cadrul Caravanei Gaudeamus este un fapt obişnuit pentru aceste evenimente, nefăcându-se niciodată vreo asociere între târgul de carte Gaudeamus şi vreun partid politic. Nu s-a scris, spre exemplu, despre „penelizarea târgului de carte Gaudeamus” la deschiderea Târgului Gaudeamus Oradea unde a fost prezent primarul Ilie Bolojan, secretar general, la acea dată, actualmente prim vice-preşedinte PNL. Le mulţumim, pe această cale domnilor Decebal Făgădău, primar al municipiului Constanţa, Ilie Bolojan, primar al municipiului Oradea ca de altfel şi tuturor autorităţilor locale pentru sprijinul pe care l-au acordat Caravanei Gaudeamus în fiecare dintre oraşele-gazdă şi ne pare rău că le menţionăm numele în acest context.

– La festivitatea de deschidere a Târgului Gaudeamus Constanţa a fost prezentă şi doamna Angela Filote Cristea, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România. Cităm din interviul doamnei Filote Cristea la Radio Constanţa: „Suntem foarte fericiţi să fim prezenţi la Târgul Gaudeamus, chiar la această ediţie aniversară – este al 100-lea eveniment. Am venit cu colegii de la Spaţiul Public European pentru a aduce o expoziţie despre 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma, tratatele care stau la baza Uniunii Europene. Pentru că suntem într-un moment de răscruce al Uniunii Europene, dorim să invităm la o dezbatere largă toţi cetăţenii Uniunii Europene, inclusiv cetăţenii români care sunt acum pe litoralul românesc, la Mamaia.“

– În cadrul Caravanei Gaudeamus Constanţa au avut loc peste 50 de evenimente – expoziţii, lansări de carte, lecturi publice, sesiuni de autografe, concerte. Au fost prezente 24 de edituri (faţă de 21 în 2016), iar suprafaţa ocupată a fost de 224 mp (faţă de 186 mp în 2016).

– Numărul de artişti ai Orchestrei Naţionale Radio prezenţi la Constanţa a fost adaptat repertoriului ales şi în concordanţă cu dimensiunile scenei. De altfel, şi în timpul stagiunilor numărul de orchestranţi este întotdeauna relaţionat cu repertoriul.

Prin urmare, considerăm că articolul la care facem referire este lipsit de obiectivitate, bazat pe dezinformări transmise de surse anonime şi neasumate, cu nume şi prenume, de vreun jurnalist al publicaţiei dumneavoastră.

Radio România consideră că a fost prejudiciată imaginea sutelor de angajaţi şi colaboratori ai SRR implicaţi în organizarea, desfăşurarea şi mediatizarea evenimentelor prilejuite de aniversarea a 50 de ani de Radio Vacanţa şi a ediţiei cu numărul 100 a Târgului de carte Gaudeamus şi vă solicită să publicaţi acest drept la replică în aceleaşi condiţii în care a fost publicat articolul la care am făcut referire.

Aşa cum vi s-a comunicat în Dreptul la replică transmis anterior de către Directorul General Interimar al SRR, ne aşteptam ca orice nelămurire legată de activitatea Radio România să fie rezolvată printr-o investigaţie jurnalistică responsabilă, care să implice o documentare riguroasă şi să cuprindă puncte de vedere ale tuturor părţilor. Cum nici de această dată nu ne-aţi solicitat un punct de vedere înainte de a publica materialul sus menţionat, vă atenţionăm că este pentru ultima dată când vă prezentăm un drept la replică, urmând ca pe viitor, într-o situaţie similară, să folosim căile legale de acţiune./mpopa

RADOR (16 august 2017)