În 2018, preţul energiei electrice va fi liberalizat în întregime

De la 1 ianuarie 2018, preţul energiei electrice va fi liberalizat în întregime, însă preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică, Ion Lungu, estimează că impactul asupra consumatorului final nu va fi dramatic.
Ion Lungu: „De la 1 ianuarie va dispărea şi acel 10% de componentă reglementată şi va rămâne ca totul să fie achiziţionat dintr-o piaţă concurenţială. Deocamdată nu avem toate elementele să credem că ANRE va lăsa absolut liberă, la voia furnizorilor, această componentă de piaţă concurenţială şi nu va avea anumite reglementări pe recunoaşterea unor preţuri, aşa cum se întâmplă şi acum. Probabil şi de la 1 ianuarie ANRE va exercita un oarecare control asupra acestor pieţe, în sensul de a nu permite o creştere necontrolată a acestor preţuri”.
În prezent, preţul energiei electrice este format din preţul efectiv, tarife de reţea pentru transport şi distribuţie, tarif de cogenerare, certificate verzi, accize şi TVA. 90% din preţul efectiv al curentului electric este dat de piaţa concurenţială, iar restul de 10% este tariful reglementat de Autoritatea Naţională în domeniu, reaminteşte redactorul Radio România Actualităţi Iulian Olescu./ovidiu/gioan
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 august)