Revista presei internaţionale – 18 august 2017

Care va fi următorul pas al preşedintelui nord-coreean Kim Jong-un şi cum se mai descurcă sau se încurcă preşedintele american Donald Trump – iată doar două din numeroasele probleme care atrag atenţia presei nternaţionale.
Agenţiile de presă transmit că, potrivit informaţiilor apărute în presa nord-coreeană, „Coreea de Nord ar fi pus la punct nişte rachete intercontinentale care ar putea ataca orice loc din Statele Unite”. Oficiosul nord-coreean „Rodong Sinmun” informează că „respectatul lider suprem Kim Jong-un a vizitat recent Comandamentul Forţelor Strategice ale Armatei Poporului din Coreea de Nord”. Potrivit aceluiaşi ziar, preşedintele Kim „a examinat timp îndelungat planul strategic vizând zidul de foc menit să înconjoare Insula Guam”, după care a declarat că „imperialiştii americani şi-au băgat singuri capul în laţ, dar că va mai aştepta un timp ca să vadă ce mai fac proştii de yankei”. În ziarul sud-coreean „The Korea Times”, preşedintele Moon Jae-in afirmă că, totuşi, Coreea de Nord se apropie de o „linie roşie” peste care el şi preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, l-au sfătuit să nu treacă”. Dar, pe de altă parte, în acelaşi ziar, „preşedintele sud-coreean exclude eventualitatea unui război în Peninsula Coreeană”. „Vă garantez că aici nu va fi război”, le-a spus preşedintele Moon zariştilor, marcând astfel primele 100 de zile scurse de la instalarea sa în funcţie.
În Statele Unite, presa întoarce pe faţă şi pe dos un interviu pe care Steve Bannon, cel mai apropiat consilier al preşedintelui Donald Trump, l-a acordat publicaţiei „American Prospect”. Cotidianul britanic „The Guardian” îl citează pe Bannon spunând că, „în privinţa Coreii de Nord, nu există soluţie militară”. Dar tot un ziar britanic, „Financial Times”, consideră că, „văzut drept eminenţa cenuşie din spatele agendei economice naţionaliste a lui Trump, Bannon nu a făcut decât să sporească şi mai mult tensiunile de la Casa Albă”. Cât despre albii naţionalişti, acelaşi Bannon afirmă că „presa le acordă o prea mare atenţie, pentru că ei nu sunt decât o adunătură de măscărici”. Iar ziarul american „The New York Times” concluzionează: „Dacă preşedintele Trump s-a gândit cumva să-l demită pe Steve Bannon, atunci, iată, dl Bannon i-a oferit acum câteva motive bune”.
Lăsând însă războaiele şi scandalurile la o parte, un recent eveniment demonstrează că, din cenuşa răboaielor, pot apărea şi victime care, învingând orice greutăţi, reuşesc să iasă la lumină. Acesta este cazul Malalei Yousafzai, o tânără în vârstă de 20 de ani, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în anul 2014. Ziarul pakistanez „Deccan Chronicle” anunţă cu mândrie că „Malala Yousafzai a fost admisă să studieze la Universitatea din Oxford, în Marea Britanie”. Ziarul precizează că „tânăra va urma studii filosofice, politice şi economice”. Cotidianul francez „Le Figaro” aminteşte că, „în anul 2012, pe când avea numai 15 ani, talibanii pakistanezi au agresat-o şi doreau s-o ucidă”. „Părăsesc şcoala din Pakistan, iar asta îmi lasă un gust dulce-amar”, a scris într-un mesaj de pe Twitter citat de ziarul francez. „Viitorul mă entuziasmează, dar mă gândesc că milioane de fete din întreaga lume duc lipsa şcolii şi nu vor avea probabil niciodată şansa de a-şi termina studiile”.

(Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR)