Mai avem 3 ani să salvăm planeta de la o distrugere ireversibilă: Avertismentul experților

O planetă devastată de schimbările climatice ar putea fi pentru unii un scenariu foarte îndepărtat în timp. Dar Pământul simte deja aceste efecte, iar în lipsa unor măsuri adecvate Terra va ajunge la mari catastrofe în viitorul apropiat. La nivel global, nivelul mării a crescut cu 50% în ultimele două decenii. În 2017, temperaturile au atins deja cele mai mari valori din istorie în anumite zone, din California până în Vietnam, iar ultimii trei ani au fost cei mai fierbinţi înregistraţi vreodată. În acest context, oamenii de ştiinţă avertizează că mai avem la dispoziţie 3 ani pentru a reuşi să salvăm planeta de la o distrugere ireversibilă.

Într-o scrisoare deschisă publicată recent, 6 oameni de ştiinţă şi diplomaţi renumiţi, inclusiv fostul şef pentru supravegherea climei la ONU, Christiana Figueres, şi fizicianul Stefan Rahmstorf au transmis că lumea mai are aproximativ trei ani până când va ajunge să se confrunte cu cele mai grave efecte ale încălzirii globale. Documentul cere guvernelor, oamenilor de afaceri şi savanţilor să ia măsuri urgente în ceea ce priveşte emisiile de gaze cu efect de seră. Dacă acestea ar fi diminuate constant până în 2020, s-ar putea evita ca temperatura globală să atingă un punct ireversibil, susţin aceştia. Efectele se referă la defrişările masive, la inundaţiile cauzate de creşterea nivelului mării, dar şi la schimbări bruşte de vreme care ar putea distruge agricultura şi afecta viaţa pe ţărmurile apelor, acolo unde trăieşte majoritatea oamenilor.

Planul lor propune şase obiective pentru 2020:

– Creşterea energiei regenerabile la un procent de 30%;
– Schiţarea unor planuri pentru oraşe şi state pentru a opri folosirea combustibililor fosili până în 2050, cu o finanţare de 300 de miliarde de dolari anual;
– Asigurarea unui procent de 15% autovehicule electrice din totalul celor vândute;
– Reducerea emisiilor provocare de defrişări;
– Eliminarea lor până în 2050.
– Încurajarea sectorului financiar să emită mai multe „tichete verzi” spre intensificarea eforturilor referitoare la reducerea efectelor schimbării climatice.

Autorii cer naţiunilor lumii să respecte Acordul de la Paris chiar şi fără sprijinul SUA: „Suntem pe cale de a reuşi să reducem cantitatea de emisii până în 2020, pentru a proteja scopurile de dezvoltare sustenabilă ale ONU, dar şi pentru a eradica sărăcia extremă”, a transmis Figueres./abuzoian

(www.independent.md – 22 august)